Afscheid Joey van Esveld

Spelers komen en gaan in een selectie. Sommige stoppen of gaan lager voetballen. Anderen blijven of stromen door uit de jeugd naar de selectie. Voor volgend seizoen kan hoofdtrainer Arjan de Zeeuw geen appél meer doen op Joey van Esveld die overgaat naar buurman ADO’20 die onlangs kampioen geworden zijn. Hij ambieert een basisplek daar en kan dan gaan acteren op 2e Divisie niveau, het hoogste amateurniveau. Hieronder een kort eindgesprek.

“Ik ga mijn cluppie verlaten”
Een afscheidsinterview met Joey van Esveld

Joey begint ons gesprek meteen met: “Ja, ik ga mijn cluppie verlaten”. En hij slaat hiermee in het begin van het gesprek meteen ook de spijker op zijn kop. Er maakt zich meteen een fractie van een seconde voetbalverdriet meester. Omdat hij naast een goede voetballer ook een leuk mens is. Waarom gaat hij weg? En waarom ligt het zo gevoelig bij Vitesse’22 dat hij vertrekt, vraag ik hem. “Ik heb hier altijd gevoetbald. Het ligt gevoelig. Vooral voor de Vitesse’22 supporters en mij. Ik voetbal voor de supporters. En als ze trouw komen kijken, wil ik ze ook iets geven. Goals, acties, mooi spel. Dat lukt niet altijd maar dat wil je ze geven. Ik heb een prachtige tijd gehad met Vitesse’22 maar je weet nooit hoe lang je wegblijft”.

Maar je speelt toch voor je eigen plezier?
Ja maar die voldoening in het spel van het team en mezelf verhoudt zich met hoe blij ik de supporters maak, aldus de 21-jarige Castricummer. Dus dat blijft een goede graadmeter.

Hoe is het balletje gaan rollen bij jou, Joey?
Ik ben bij Vitesse’22 begonnen toen ik 7 jaar was. Het was in de F11. Ik kan me Luuk de Wit (nu ADO’20) en Tim de Koning (gestopt) herinneren van dat team.

Hoe bereid je je voor op die overstap naar ADO’20?
Ik doe de dingen die goed voelen. Ik hoop dat ik bij ADO’20 kan blijven leren. Ik had behoefte aan iets nieuws. Ik werd al vorige jaren al gescout door clubs, maar ik wilde eerst kampioen worden met het eerste van Vitesse’22 en daarna zeker nog 1 jaar spelen na dit kampioenschap.

Ken je oud-Vitesse’22 spelers die nu bij ADO’20 spelen?
Ja, Maurizio Brenna, Danny Lute en Luuk de Wit.

Wat is het verschil denk je tussen 1e Klasse (Vitesse’22) en ADO’20 (2e Divisie)?
Ik denk dat er een hogere handelingssnelheid is. Ben je te langzaam in het denken en handelen dan wordt dat meteen op dat niveau afgstraft. Vaak zijn de spelers oud-Bvo’ers (oud betaald voetballers). Ook tactisch wordt er slimmer gevoetbald en gedacht.

Heb je bij Vitesse’22 een leuke tijd gehad?
Ja heel leuk! Ik heb de laatste jaren enorm veel geleerd van Pim Touber en Arjan de Zeeuw. Er was bij Pim altijd een goed evenwicht tussen serieus en een geintje. Onder Arjan de Zeeuw ben ik vooral mentaal gegroeid. Op de training is er “Master of the Game”. Ik ben een voorstander van veel spel ingebouwd in de trainingsstof. Dat geeft voetbalplezier.

Hoe zou je je willen omschrijven als speler?
Ik ben een echte nummer 10.

Ben je er een of wil je een echte 10 zijn?
Ik ben er een. Ik wil de vrije rol opeisen. Het liefst in een 1-4-3-3 systeem op het middenveld met de punt naar voren. Het is belangrijk dat je alles goed kan, weinig tot geen balverlies leidt, het verschil maakt in een wedstrijd en een neusje hebt voor goals en die ook veel maakt. Er zijn er natuurlijk niet zoveel op de velden. Mijn voorbeeld? Heb ik niet zo. Misschien Messi in zijn goede tijden.

Wat ga je het meest missen bij Vitesse’22?
De chemie van de spelers. Supporters en leden van het bestuur. Ik ben heel vertrouwd geweest met Vitesse. Dat ga ik wel missen. Ik ga nu naar een nieuwe club en moet alles weer ontdekken. Ik denk dat ADO’20 wel een sfeervolle club zal zijn.

Wil je nog iets speciaals zeggen?
Ik heb veel geleerd van Milo Cremers en Ron Scheffer. Die hebben me op weg geholpen naar volgend seizoen. Jasper Rutgers is een goede bikkelharde verdediger, waar ik het liefst op de training tegen speelde waardoor hij en ik beter werden. Van Jort Kaandorp die vorig jaar bij Vitesse’22 stopte, heb ik ook veel geleerd.

Heb je nog een laatste boodschap voor Vitesse’22?
Ik hoop nog op een toetje in de laatste fase van deze competitie. Ik wil het goed afsluiten. Verder hoop ik dat Vitesse’22 met de jeugd zich verder blijft door ontwikkelen. Verder zou het fijn zijn als Vitesse zichzelf blijft met clubmensen zoals Dub Stuifbergen (elftalleider). Mensen zoals hij moeten bij Vitesse’22 blijven.

Joey, bedankt voor het meewerken aan dit interview en veel succes bij je nieuwe club.

Verslag: Pierre Cremers
Foto’s: Joop Hollenberg

Uitgelicht bericht

Overzicht Puikman

Uitslagen

Er zijn geen uitslagen bekend.

1e in de poule

Er zijn geen teams 1e in de poule.

Programma

Vitesse 22 JO9-1 - SVA JO9-1
7 Jun
18:30
Toernooi Geel-Wit - Vitesse'22 JO16-1
9 Jun
19:00
Vitesse 22 MO20-1 - HSV MO20-1
10 Jun
11:00
Vitesse 22 MO17-1 - Foresters MO17-1
10 Jun
11:00