Nieuwsbericht

Regelmatig wordt er vanuit alle hoeken gezegd ”Vitesse ’22, dat zijn wij!”. Maar wie zijn “wij” eigenlijk? Vanuit die vraag staat er elke maand een Vitessenaar centraal. In een interview proberen wij er achter te komen wat deze hoofdpersoon bindt aan Vitesse ’22. Hiervoor selecteren we elke maand 11 vragen die het best bij de hoofdpersoon passen.

In dit deel van deze rubriek: Bart Scholtens.

1. Hoe lang ben je al lid van Vitesse ’22 of doe jij vrijwilligerswerk voor onze mooie club?
Bart is (nog)geen lid van Vitesse’22. Dat heeft hem niet belemmerd dat hij al een echt Vitesse’22 hart heeft gekregen.

2. In welk team speel je kinderen?
Het gezin Scholtens bestaat uit 3 kinderen. Zijn oudste zoon Merijn keept op dit moment in de E4 en de mannelijk helft van hun tweeling, de zoon Brent speelt nog in de mini’s. De vrouwelijke helft is geen lid van Vitesse’22. Maar wie weet dat Bart, Marit ooit nog eens op onze club kan krijgen.

3. Wat was je favoriete positie in het veld?
Het behoeft geen raadsel te zijn dat hij in het doel stond. Bart zijn jeugd speelde zich af in Kwadijk. Dit is een klein dorpje in de buurt van Purmerend. Zijn voetbalclub was FC Kwadijk. Daar heeft hij in verschillende selectieteams gekeept. Maar toen het eerste team in zicht kwam liet zijn enthousiasme het afweten. Hierdoor was zijn kans voorbij op een mooie carrière en stopte hij met veldvoetbal. Bart heeft nog wel een paar jaar in de zaal gekeept.

4. Wat voor functie bekleed jij bij onze club?
Bart toch steekt hij al geruime tijd zijn nek voor Vitesse’22 uit. Op dit moment traint hij geheel zelfstandig 17 keepers. Mede door zijn niet aflatende enthousiasme en de wil om er iets van te maken komen daar nog steeds kinderen bij. Om te zorgen dat zijn kennis op orde blijft neemt hij elke uitnodiging aan om deze bij te spijkeren(vooral van Ajax). Tijdens het interview begint hij gepassioneerd te vertellen over hoe het anders en ook wel beter kan. Zelfs tot 6 cijfers achter de komma komt elk detail aan het voetlicht.

5. Wat doe jij in je vrije tijd?
Mensen die Bart goed kennen weten dat hij niet stil kan zitten. Daarom heeft hij ook meerdere hobby’s. Deze zijn fotografie, voetballen met de kinderen, computeren, lezen over keepertraining.

6. Wat vind je bij Vitesse ’22 goed gaan en wat kan er verbeterd worden?
Allereerst is Vitesse’22 een prachtige club op een fantastische locatie, met een mooie kantine en kleedkamers. Een club die bruist van de activiteiten. Er gaat veel aandacht uit naar de jeugd in de vorm van clinics, het mini WK, feestjes, open dagen etc. Ook de jeugdopleiding is volop in beweging. Deze heeft door door de samenwerking met Ajax en de invoering van het daarop gebaseerde opleidingsplan (door Jeroen Smit) een flinke boost gekregen. Je ziet nu dat er steeds meer verbeteringen gerealiseerd worden. Als hij het over zijn eigen terrein heeft worden er nu stappen gemaakt met het verder integreren van de keepersopleiding binnen het jeugd opleidingsplan en het uitdragen van een visie binnen de hele club. Hierbij moet je denken aan het afstemmen van thema’s met de veldtraining, het bepalen van de opbouw over de langere termijn (welke skills op welke leeftijd), en het maken van een keuze uit de verschillende methoden en technieken die er zijn. Hierbij wordt veel geleerd van de demo’s en workshops bij Ajax. Met betrekking tot materialen valt er nog veel te verbeteren. Kunstgras trainingsvelden zou een verbetering zijn, en het is mijn wens een vaste, voldoende grote, plek voor de keeperstraining te hebben met steeds voldoende doelen (grote en kleine) binnen handbereik en voldoende ballen beschikbaar.

7. Heb je een idee hoe we dat kunnen verbeteren?
Bart wil graag inzoomen op de verbeteringen op het gebied van keepers en de bijbehorende trainingen. Op dit moment heeft hij al drie demo’s/workshops van Ajax mogen meemaken en heeft hij 1 x gekeken bij de keeperstraining voor de F-jes en E-tjes van Ajax (op de Toekomst). Hierbij vindt hij Ajax zeer gastvrij en behulpzaam. Dit heeft hem veel inzicht en inspiratie opgeleverd. Bijvoorbeeld m.b.t. de samenwerking die je tussen alle trainingsdisciplines ziet, de consistentie van F jeugd tot het eerste elftal en nadruk die wordt gelegd op persoonlijke ontwikkeling op de langere termijn. Ook de positieve manier van coachen spreekt hem erg aan en de nuchterheid van een “keep it simple” aanpak.

Verder is hij begonnen met het periodiek invullen van scoringslijsten, waardoor gedetailleerd inzicht ontstaat in de kwaliteiten en ontwikkelpunten van de keepers. Deze worden ook besproken met de keepers zelf. Begin volgende seizoen wil hij beginnen met een nulmeting waarna periodieke toetsing volgt.
Wat men voor komend seizoen nog mag verwachten is een nog verdere afstemming tussen alle trainers en coaches. Zo hoopt hij te bewerkstelligen dat coaches dezelfde visie met betrekking tot keepers delen
Verder hoopt hij nog meer hulp te krijgen waardoor we de continuïteit beter kunnen garanderen. Hij is erg blij dat Wilbert Scheerman erbij is gekomen en hoopt dat er nog meer enthousiastelingen zich aanmelden want het is echt leuk en de huidige lichting keepers is erg enthousiast.

8. Als je de keuze had welke rol/functie zou je bij Vitesse’22 willen bekleden?
Hij zou de grote coördinator op het gebied van keeperstraining voor de D/E/F jeugd willen zijn. Hij is nog van plan de KNVB opleiding keeperstrainer C/D/E/F jeugd hiervoor te volgen en zich te certificeren.

9. Als je aan al je jaren bij Vitesse’22 denkt wat is je dan het meest bijgebleven?
De allereerste keer dat ik echt met de club in aanraking kwam was in bij het mini WK 2009. Mijn oudste zoon deed toen voor het eerst mee. Ik was onder de indruk van sfeer van de club en het enthousiasme van de begeleiders (er liep toen nog zo’n rare kwibus rond als min-coördinator ;). Het blijft voor hem ook steeds genieten dat de keeperstrainingen tegenwoordig zo goed verlopen inclusief de enthousiaste keepertjes.

10. Het is het jaar 2022. Hoe moet Vitesse ’22 er dan uit zien…wat is er dan veranderd?
We hebben dan kunstgras trainingsvelden, een groot keepersveld met doelen en flink veel aangroei vanuit de jeugd. Ook hoopt hij dat het op sportief gebied erg goed gaat waarbij specifiek de keepers een belangrijke bijdrage leveren aan de teamprestatie (en er niet bijhangen als lonesome cowboys). Ook hebben wij dan (helaas) enkele ex-Vitesse’22 keepers moeten afstaan aan de eredivisie, die gelukkig weer zijn aangevuld met enthousiaste nieuwe talenten.

11. Wie is de volgende Vitessenaar die we volgens jouw moeten interviewen? En waarom?
De volgende Vitessenaar in deze serie zijn er 2! Bart zou graag de huidige mini coördinatoren naar voren willen schuiven. Mede door hun enthousiasme maar ook door de goede organisatie die ze hebben neergezet verdienen zij een plek in deze serie.

Met sportieve groet,
Uw verslaggever John Baltus

Uitgelicht bericht

Overzicht Puikman

Uitslagen

Er zijn geen uitslagen bekend.

1e in de poule

Er zijn geen teams 1e in de poule.

Programma

Vitesse 22 JO9-1 - SVA JO9-1
7 Jun
18:30
Toernooi Geel-Wit - Vitesse'22 JO16-1
9 Jun
19:00
Vitesse 22 MO20-1 - HSV MO20-1
10 Jun
11:00
Vitesse 22 MO17-1 - Foresters MO17-1
10 Jun
11:00