Nieuwsbericht

Update 2 november

Zoals bekend wordt er komend half jaar door het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nader onderzoek gedaan naar rubbergranulaat in kunstgras. Het RIVM heeft van het Ministerie van Volksgezondheid, Ministerie en Sport de opdracht gekregen dit onderzoek voor het einde van 2016 uit te voeren. De KNVB heeft al eerder aangekondigd onderzoek naar meer zekerheid over de veiligheid van kunstgrasvelden toe te juichen.

Het RIVM is inmiddels met het onderzoek gestart. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zojuist aangekondigd. Het RIVM heeft ook de onderzoeksopzet van het rubbergranulaat op sportvelden en eventuele effecten op de gezondheid bekendgemaakt. Hieronder een uitgebreide toelichting. De resultaten van het onderzoek van het RIVM worden eind 2016 verwacht.

Onderzoeksopzet RIVM
In de studie van het RIVM worden honderd kunstgrasvelden in Nederland onderzocht. Op zes plekken op het veld worden monsters genomen. Per plek wordt minimaal één liter granulaat met een stofzuiger opgezogen en in een glazen fles meegenomen naar het laboratorium. In het lab wordt het rubbergranulaat geanalyseerd. In het onderzoek is er sprake van een zogenaamde aselecte steekproef van verenigingen met kunstgrasvelden, wat inhoudt iedere vereniging met een kunstgrasveld evenveel kans maakt betrokken te worden in het onderzoek. De KNVB heeft de gegevens van de verenigingen met kunstgrasvelden aan het RIVM beschikbaar gesteld. Verenigingen kunnen zich niet aanmelden voor het onderzoek maar worden benaderd door het RIVM.

Het RIVM voert ook een literatuuronderzoek uit naar alle relevante nationale en internationale wetenschappelijke publicaties met betrekking tot rubbergranulaat. De bevindingen worden gecombineerd met het veldonderzoek. Een ander onderdeel van het onderzoek is dat het RIVM met een selectie uit de verkregen monsters in het lab bekijkt in welke mate er stoffen onder bepaalde omstandigheden vrijkomen. Denk hierbij aan huidcontact en/of het inslikken van het granulaat. Voor de te gebruiken methoden en selectie van stoffen is ook gekeken naar de aanpak en resultaten van internationale onderzoeken. Daarnaast is de onderzoeksopzet ter toetsing voorgelegd aan een wetenschappelijke begeleidingscommissie.

SBRcheck.nu
Los van het onderzoek van het RIVM, biedt de autobandenbranche (VACO en RecyBEM) verenigingen die vragen hebben over hun kunstgrasveld een test aan om te kijken wat voor rubbergranulaat er op de velden ligt. Wellicht dat je al contact hebt gehad met deze organisatie. Verenigingen en gemeenten kunnen op een speciale website (www.SBRcheck.nu) zich aanmelden voor een controle of de velden ingestrooid zijn met SBR-rubbergranulaat van voertuigbanden of andere materialen. Deze check staat geheel los van het wetenschappelijke onderzoek van het RIVM.

Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen?
Om leden en verenigingen op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen, heeft de KNVB een online dossier rubbergranulaat kunstgras aangemaakt. Via dit dossier hopen wij je eerste vragen te beantwoorden. Mocht je aanvullende vragen hebben, mail dan gerust naar patrick.balemans@knvb.nl

Het RIVM en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben onlangs aangegeven dat op basis van de huidige gegevens er geen reden is om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden. De KNVB volgt hierbij het standpunt van het RIVM en ministerie van VWS.

Wij hopen je hiermee geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur amateurvoetbal

—————–

De KNVB neemt vooralsnog geen extra maatregelen ten aanzien van het voetballen op kunstgras. Dat is maandagmiddag 10 oktober 2016 besloten tijdens een overleg tussen onder meer de KNVB, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en verschillende kunstgrasfabrikanten. Vorige week kwam het voetballen op kunstgras in opspraak na een uitzending van tv-programma Zembla. Het afgelopen weekend zijn enkele tientallen amateurvoetbalwedstrijden afgelast vanwege de onrust over kunstgras. Dat heeft de KNVB gezegd na overleg met de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), het RIVM en het ministerie van VWS. Minister Edith Schippers (Sport) heeft het RIVM opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. Nog voor het einde van het jaar hopen RIVM en de KNVB de resultaten van het onderzoek bekend te maken. Lees hier het persbericht van de KNVB.


Zorgen over kunstgrasvoetbalvelden

Zoals u allemaal heeft kunnen lezen hebben de bevindingen van het tv-programma Zembla (‘Gevaarlijk Spel’) over kunstgras geleid tot zorgen bij velen. Zo ook bij ouders, verzorgers, spelers en speelsters van Vitesse’22. Ook het bestuur van Vitesse’22 is geschrokken van de bevindingen van Zembla. Net als iedereen willen wij duidelijkheid over de vraag of het veilig is om op de met rubber infill ingestrooide kunstgrasvelden te voetballen. Deze duidelijkheid is van belang voor al onze jeugd- en senioren leden in het geval dat zij moeten spelen bij verenigingen die over dergelijke kunstgrasvelden beschikken. Vooralsnog zullen wij de berichtgeving van de KNVB en het RIVM in de gaten houden en u de komende tijd op de hoogte houden over de verdere gang van zaken en nieuwe ontwikkelingen.

In het geval u van mening bent dat u, uw zoon of dochter niet mag voetballen op met rubber infill ingestrooide kunstgrasvelden, dan begrijpen wij dat helemaal. Wij verzoeken u dan om de leider van het team op de hoogte te stellen zodat hij of zij contact kan opnemen met zowel het wedstrijdsecretariaat van Vitesse’22 als de vereniging waartegen gespeeld moet worden. Er bestaan namelijk verschillende soorten infill materialen, waardoor niet alle kunstgrasvelden met rubber infill zijn ingestrooid, maar bijvoorbeeld met kurk of kokos. Wellicht is het mogelijk dat de wedstrijd verplaatst wordt naar natuurgras bij de desbetreffende vereniging dan wel dat de mogelijkheid wordt onderzocht om de wedstrijd om te zetten zodat bij Vitesse’22 gevoetbald kan worden. Immers, Vitesse’22 heeft alleen natuurgrasvelden!

Mocht u de uitzending gemist hebben, dan kunt u deze hier terugkijken: http://zembla.vara.nl/dossier/uitzending/gevaarlijk-spel

Het bestuur Vitesse’22

Uitgelicht bericht

Overzicht Puikman

Uitslagen

Er zijn geen uitslagen bekend.

1e in de poule

Er zijn geen teams 1e in de poule.

Programma

Alkmaarsche Boys 6 - Vitesse 22 7
30 Maa
20:00
FC Uitgeest VR18+1 - Vitesse 22 VR18+1
31 Maa
20:00
Vitesse 22 VR18+1 - EVC VR18+1
31 Maa
20:30
WSV 1930 VR18+1 - Vitesse 22 VR18+1
31 Maa
21:30