WSV JO15-5

Vitesse moet nog wennen aan de nieuwe status: niet meer onoverwinnelijk! Het publiek heeft na twee top seizoenen torenhoge verwachtingen. Resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Dit seizoen niet, en zeker niet vorig seizoen. Dat was de C. In de B kom je al echte mannen tegen. Grote mannen. Snelle mannen. Het is ook nog wennen om onze nieuwe spelers in ons systeem in te passen. Op welke positie komt een speler het beste tot zijn recht? Spitsen moeten scoren, verdedigers moeten doelpunten voorkomen. Tegenstander geen kans geven. Krijger Zakrya is het ultieme voorbeeld. Er zijn balafpakkers, stofzuigers, bloedzuigers, opkomende backs, opbouwende spelers, hangende spelers, ga zo maar door. En elke speler is uniek. Het gaat er dus om een ieder in zijn kracht te laten spelen. Mooie woorden uit menig management boek, maar een waarheid als een koe. En dan nog ons 4:4:2 systeem, dat we soms aanpassen aan de tegenstander. Ditmaal werd gekozen voor het 4:1:3:2, dat zomaar kan veranderen in 4:4:2, 4:3:3 of zelfs in 3:2:4:1. Tegen WSV ging het niet alleen om het systeem, nee het ging ook om strijden. Voor elke meter. Elke bal. Alleen dan win je van gelijkwaardige tegenstanders. En soms met een beetje geluk. Vitesse begon dus scherp en ging strijdend ten aanval. WSV werd op eigen helft gedrukt. Al na twee minuten een grote kans voor Roy, maar nog geen doelpunt. Dan, 10e minuut, turbo Roy houdt keurig de bal binnen op de achterlijn, kijkt en geeft mooi balletje voor op Job, die zijn tor-instinkt langzaamaan terug krijgt: 1-0! WSV overleeft het eerste kwartier, komt daarna zelfs op 2-1 voorsprong na menig slordig balverlies. Na een half uur wordt Luuk door Kai gelanceerd, die met een hard schot de keeper kansloos laat: 2-2! Op zo’n mooi moment, tegen rust, een mooie rush van Zakrya, steekpass op Job: doelpunt. Zo doe je dat dus.

De tweede helft is onrustig. Flipperkast voetbal. Weinig hoogtepunten, zo niet geen hoogtepunten. Een gele kaart voor Job voor een te harde tackel. Ook geel voor WSV wegens commentaar. Vitesse houdt stand en wint eindelijk weer een wedstrijd. Niet mooi, maar daar maalt later niemand meer over. Dit hadden we nodig. Geeft zelfvertrouwen. Je bent immers zo goed als je laatste wedstrijd!