2e opeenvolgende thuisnederlaag Vitesse tegen pover Wijk aan Zee: 0-2

Vitesse'22
Wijk aan Zee

Vitesse had goede zaken kunnen doen in de strijd om de 1e periode. Tegenstander Wijk aan Zee had nog maar één duel gewonnen en mocht dus geen al te grote problemen opleveren op de Puikman. En inderdaad bleek Wijk aan Zee een ploeg waar normaal gesproken van gewonnen moet worden. Maar daarvoor is dan wel een winnaarsmentaliteit nodig en die was dit keer ver te zoeken. En als het geluk dan ook nog eens niet meezit, kun je in zo’n ogenschijnlijk makkelijke wedstrijd zo maar op je gezicht gaan. En dat was dus wat er zondagmiddag gebeurde op de Puikman.

Vitesse begon nog wel aardig en meteen was er al een grote kans om op voorsprong te komen, maar die werd jammerlijk gemist. Daarna zakte het spelpeil naar een bedenkelijk niveau, alhoewel Vitesse desalniettemin mogelijkheden kreeg op een openingstreffer. Pas halverwege de 1e helft volgde eindelijk een knappe aanval over rechts waarbij de bal panklaar werd teruggetrokken op Jort Kaandorp. Die haalde hard uit, maar zijn vizier stond iets te hoog. Vooral omdat het middenveld en de verdediging kennelijk dacht een makkelijke middag te hebben, kreeg Wijk aan Zee steeds meer in de gaten dat er wellicht wel wat te halen viel in Castricum. Eerst werd in de 27e minuut nog een grote kans door de spits van Wijk aan Zee gemist maar kort daarna was het alsnog raak. Een van de middenvelders kreeg alle gelegenheid om op te stomen naar het penaltygebied en voordat er iemand ingreep knalde Jim de Pagter de bal in het net. Niet veel later volgde het hoogtepunt van de wedstrijd, Thijs Hittema de bal vlak voor de tribune ontving en zag dat doelman Rick Bennink (veel) te ver voor zijn doel stond. Met een uithaal over zo’n meter of 40 verdween de bal buiten bereik van de keeper in het doel: 0-2. Dolle vreugde uiteraard bij alles wat Wijk aan Zee was, want zo’n goal maak je maar eens in een lifetime!

Omdat Vitesse vorige week bij KFC na rust ook een 2-0 achterstand alsnog wist om te buigen in een 2-3 zege dacht menigeen dat het ook deze keer nog wel zou goed komen. Opvallend was dat de snelle linkerspits Luuk ten Broek gewisseld werd, waardoor Menno Peters van de rechtsback naar de rechterspitspositie verhuisde. Waarschijnlijk om meer stootkracht voorin  te krijgen, maar daar kwam niet zoveel van terecht. Toch was Vitesse snel dichtbij de aansluitingstreffer na een goede actie van Robin Bakker maar zijn voorzet vanaf de achterlijn werd door iedereen gemist. Vitesse speelde daarna wel met meer beleving dan voor de rust, maar de echte overtuiging ontbrak en juist dan wil het geluk wel eens ontbreken.

En dat is wat er gebeurde. Zo soleerde Robin Bakker over de as van het veld en knalde de bal vanaf zo’n 20 meter op doel. Via de onderkant van de kruising vloog de bal echter het veld weer in. Daarna ontstonden er diverse hachelijke momenten voor het doel van Wijk aan Zee, maar de excellerende keeper Danny Burger, die in de voorgaande 6 duels al 20 doelpunten had moeten incasseren, wist dit keer van geen wijken. Wijk aan Zee kwam zelf bijna niet meer aan aanvallen toe, maar toch kregen ze bij een van die sporadische uitvallen nog een levensgrote kans om het duel alsnog op slot te gooien. De klok tikte echter door in het voordeel van de bezoekers en met de moed der wanhoop probeerde Vitesse de broodnodige aansluitingstreffer te forceren. Een prima ingeschoten vrije trap van Jasper Rutgers ging via de vingertoppen net naast. De grootste kans kreeg Vitesse 5 minuten voor tijd toen de thuisploeg een penalty kreeg nadat Robin Bakker werd onderuitgehaald. Jasper Rutgers stuurde de keeper wel naar de goede hoek maar de bal ging net naast. En ook bij diverse scrimmages lukte het allemaal net niet. Vrouwe Fortuna bleek dit keer duidelijk op de hand van de bezoekers en dus namen zij weer eens 3 punten mee naar Wijk aan Zee. En Vitesse droop teleurgesteld het veld af met de wetenschap dat zij de kans op de 1e periode al wel eens verspeeld zouden kunnen hebben!