Blauw-Wit F1 vs Vitesse’22 F3

03
Okt
Blauw-Wit (W)
1
Vitesse'22 F3
5

IMG_5946 IMG_5945

De zon staat al aan en doet zijn best door het laaghangende wolkendek te breken. Wederom een prachtige zaterdagochtend, op de kalender prijkt 3 oktober, we zijn onderweg naar het in Westknollendam gevestigde Blauw-Wit. Deze club, die over 13 dagen zijn 81ste verjaardag viert, is vandaag ons decor.

Zie hier de verslaglegging van Blauw-Wit F1 vs Vitesse’22 F3

Met het douw nog op de grassprieten, betreden onze jongens van Vitesse het veld.

We vangen de wedstrijd aan met de volgende opstelling:

IMG_5949

Keeper: Koen

Achterhoede: Stijn, Tjalling en Bram

Middenveld: Kimon

Voorhoede: Cas, Jens en Mees

Enzo start als reserve langs de zijlijn.

Voor de oplettende lezer, we spelen 8 tegen 8. In goed overleg met de tegenstander kiezen we voor ieders 1 wissel zodat alle spelers zo veel mogelijk aan bod komen.

Vitesse’22 F3 wint de denkbeeldige tos en kiest de aftrap. Het zijn Mees en Jens die zich melden op de middenstip, de spanning stijgt, het fluitsignaal klinkt en de wedstrijd is begonnen.

Het begint goed, de aftastende fase wordt overgeslagen, Blauw-Wit verweerd zich kranig maar Vitesse breekt vrijwel direct door. En ja hoor, al in de 2de minuut komt de bal in bezit van Kimon, die kijkt goed en geeft een pass op Bram die op zijn beurt de bal gecontroleerd aanneemt en Jens er op uitstuurt een goal te maken. Jens maakt hier dankbaar gebruik van en weet met de bal het net te raken. Jááá, 0-1!!

Blauw-Wit trapt af en ondanks dat ze hun best doen lijkt het ze niet te lukken door te breken. Is de wedstrijd dan nú al beslist? Nee, dat niet, maar in de Vitesse-opstelling doet de verdediging goed zijn werk.

Het is een helft met vele corners ten gunste van Vitesse, een ondertussen verworven specialiteit die zorgt voor dreiging. De eerste corner van deze wedstrijd werd genomen door Jens, die schiet de bal strak de groep in waarop Mees in één keer uithaalt om de bal strak over de grond hard aan de buitenkant van de paal te schieten. Helaas, nét mis. Deze mooie en bovenal professionele opzet had meer verdient.

Het is de keeper van Blauw-Wit die de achterbal voorwaarts schiet waarop hij zijn aanvallers aanzet tot het doorbreken van onze verdedigingslinie. Dit gaat ze verrassend goed af totdat Tjalling, onze John de Wolf in wording, besluit dat het mooi geweest is. Hier met die bal en wegwezen, is wat hij gedacht moet hebben.

Jens weet uiteindelijk de bal te bemachtigen waarna hij met een mooie actie Cas bereikt. Cas neemt aan, blijft doorlopen, kijken en schiet. GOAOAOALL!! Minuut acht staat op de klok terwijl het scorebord wordt aangepast naar 0-2. Lekker hoor, wat een genot!

En zo belandt de bal weer op de middenstip van waaruit Blauw-Wit, hoe verwarrend ook, het team in de knalgele shirts, wederom een nieuwe aanval initieert.

Het lukt ze niet, zowel Stijn, Bram als Tjalling staan de Westknollendammers genadeloos in de weg. Koen heeft zijn achterhoede strak onder controle en creëert zo een pracht situatie voor deze 1ste helft-keeper.

Enzo, onze goalgetter in de voorhoede, staat zoals vaak paraat. Zo ook nu, en niet onverdienstelijk. Maar scoren blijft nog uit. Wel weet Enzo vanuit het middenveld de bal breed op Cas te spelen waarop Cas via de ‘Blauw-Witte keeper’ het net ternauwernood mist. Corner. Cas claimt de bal en neemt een aanloop, de bal bereikt Mees en boem. Aiaiai, jammer hoor, net mis.

Maar hier blijft het niet bij. De ene mooie actie na de andere mooie actie volgen elkaar in rap tempo op. Zo ook als Bram de bal aan de voet krijgt. Bram speelt Jens aan, Jens geeft een pass op Enzo die vrijwel meteen op doel schiet. De bal kaatst via de keeper het veld weer in zo in de voeten van Cas, die twijfelt niet en rost de bal hard het vlechtwerk in. Práchtige score door het benutten van de rebounder, 0-3 in de 14de minuut staat genoteerd.

IMG_5948

Het blijft feest, de counters van Blauw-Wit worden niet beloond en Vitesse’22 F3 houdt de overhand.

We zijn een paar minuten verder als Vitesse een vrije trap mee krijgt wegens hands van de onfortuinlijke tegenpartij. Mooie afstand tot het doel. Nét buiten het zestienmetergebied, schuin rechts van het doel. Kimon legt de bal geconcentreerd neer, neemt een aanloop en schiet berekenend voor het doel. Daar bereikt de bal Cas die als een ware Ronald Koeman uithaalt maar mist.

Het leuke van deze wedstrijd is wel dat Blauw-Wit de moed niet verliest. En daar waar de Vitesse achterhoede met gepaste regelmaat gaten laat vallen breken de gele shirt dragers door de ‘John de Wolf-achtige’ barrière. Voor Koen is dit een onhoudbare zaak, een tegendoelpunt is onoverkomelijk. In de 17e minuut is de nul van het scorebord, 1-3.

In de laatste 4 minuten van de eerste helft creëert Vitesse nog een corner, de Blauw-Wit supporters houden hun hart vast. Maar het gevaar is snel geweken als ik de hoekschopnemer ‘wat een rot bal, hij wil niet omhoog’ hoor zeggen en de bal zonder gevaar aan de voeten van de tegenstander verdwijnt.

In de 21ste minuut is het mooi geweest, rust, limonade, keeper wissel en een peptalk.

Het 9-tal van Vitesse’22 F3 verschanst zich in kleedkamer 4. Ik druk mij in een hoek van dezelfde kleedkamer om onzichtbaar één te worden met de kledingstukken aan de haken. Het lukt, ik val niet op. Het is een magistraal schouwspel, hyper actieve binken zitten niet stil op de bank en halen in twee teugen hun bekertje limonade leeg. Het is een gillend gekkenhuis. Enthousiasme, aangrenzende ADHD en de wil om de tweede helft aan te vangen voeren de boventoon. Het is een voorrecht hier bij aanwezig te zijn. Genietend van wat ik zie en hoor schrijf ik ijverig verder, voor mij geen tijd voor rust, niet nu.

Terwijl de leiders het team verantwoord commanderen stil te zijn, zitten ze allen op een rij. ‘Jullie moeten niet alleen aanvallen maar ook goed letten op de verdediging, hou je aan de opstelling!’ is wat de binkies te horen krijgen. ‘Het is teamwork!’

Naast de voldane blik zie ik ook twijfel in de ogen van de leiders, goed gesproken is wat ze moeten denken maar vragen zich tegelijkertijd af of het is aangekomen. Het maakt de F3 niks uit, die staan al bij de deur. Als een stel hongerige leeuwen op zoek naar hun prooi. Ze worden los gelaten en lopen naar het veld. Als eerste bereiken ze het gras, uiteraard.

Er heeft ook een keeperwissel plaats gevonden, Koen gaat lekker voetballen terwijl Bram op eigen verzoek het doel gaat bewaken.

 

IMG_5947

Cas start de tweede helft even als wissel. Verder een paar kleine veranderingen in de opstelling. Enzo gaat op het middenveld spelen en Kimon, Stijn en Jens sieren de voorhoede.

De scheidsrechter fluit het startsein, om 10.02 uur beginnen we aan de tweede helft.

Deze tweede helft zien we een andere Vitesse F3 dan we gewend zijn. Ze spelen iets minder sterk en het oogt wat rommelig. Ze moeten weer even inkomen en dat duurt een tijdje. Het is niet dat Blauw-Wit nu het tij doet keren maar Vitesse heeft een opkikker nodig.

In dit ietwat rommelige spel beland ons volledige 9-tal voor het doel van de tegenpartij. De bal gaat van links naar rechts, een flipperkast is er niks bij. Het wordt een klutsbal die door de voet van de tegenstander in eigen doel beland. Hoe dan ook, 1-4 is een feit en die pakken ze ons niet meer af.

Blauw-Wit weet het Vitesse doel iets meer te vinden dan in de eerste helft maar Bram weet zijn goal leeg te houden. Verder is het redelijk rustig. De voornaamste tumult ontstond tijdens een waterzakmomentje bij de tegenpartij. Hun keeper had wat verzorgende aandacht nodig.

Vitesse bleef evengoed zijn best doen en weer creëerden ze een klutsbal. Ik zag Koen aan de bal, Stijn, Mees, Enzo… wie niet eigenlijk. Kimon wist uiteindelijk te scoren waardoor een verdienstelijke 1-5 het scorebord sierde.

Na de door Blauw-Wit genomen aftrap belandde de bal in de gevarenzone voor Vitesse. Echter Tjalling had de boel onder controle en zette de counter in. Kimon ontving de bal en stuurt Enzo op pad maar de bal ging via een Blauw-Witte voet mis. Wel een corner. Deze werd iets te snel genomen waardoor de bal in de voeten van Blauw-Wit terecht kwam.

Mooi moment om af te fluiten, is wat de scheidsrechter gedacht moet hebben. Zo zegevierde Vitesse’22 F3 door deze wedstrijd keurig af te sluiten met een 1-5 winst.

Nu op naar de penalty’s, eens zien of dit winnaarsteam daar ook winst kan behalen.

Cas

De spits-afbijter loopt op de bal af, schiet recht op de keeper af maar helaas, de keeper stopt de bal. Jammer Cas.

Tegenpartij

Blauw-Wit schiet maar Bram houdt hem beheerst tegen met het linker voetje.

Koen

De bal ligt op de stip, ook Koen schiet de bal recht op de keeper af, wederom gehouden.

Tegenpartij

Strak over de grond een rechts georiënteerde bal en keeper Bram stond op het verkeerde been. Verdraaid, 1-0

Mees

Mees kiest kant, verstandig want door het midden lukte vooralsnog niet. Rechts is waar die bal van Mees heen moet maar aiaiai, iets te veel rechts en dus naast het doel. Toch goed inzicht getoond Mees!

Tegenpartij

Hij schiet links over de grond naast het doel, yessss.

Stijn

Nu Stijn die een aanloop neemt en de bal schiet. Keurig schot, half hoog en rechts naast het midden in het net. Grote klasse, chapeau, 1-1 !!

Tegenpartij

Bram kijkt naar de Blauw-Witte penalty-nemer, die komt op de bal aanlopen en BOEM! Hard, half hoog en door het midden. Maar zonder blikken en blozen zet Bram zijn beiden vuisten tegen de bal.

Tjalling

“Tjalling – vandaag lekker bezig – van der Vlist” is aan de beurt. Zonder twijfel, volledig beheerst schiet hij de bal links over de grond in het zijnet. Het publiek juicht en 1-2 is een feit!

Tegenpartij

Volledig van zijn stuk gebracht meldt één van de tegenstanders zich voor het nemen van deze penalty. Hij doet nog zo zijn best maar Bram kijkt de bal gewoonweg links naast het doel. Heerlijk.

Kimon

Altijd wel in voor het scoren van een puntje extra, toch wilde het ditmaal niet lukken. De bal ging tegen het rechter been van de keeper aan. Jammer hoor Kimon, de keeper had gewoon geluk.

Tegenpartij

Dit geeft de tegenstander weer moed. En ja hoor, een heuse punter, knoeperd hard, hoog, door het midden en via de lat. Onhoudbaar en dus 2-2.

Jens

Jens wil ook graag scoren, en terecht. Jens, Jens, Jens moedigt iedereen hem aan. Hij legt de bal goed, doet een paar stappen naar achter, zet zich schrap, loopt naar voren en raakt de bal. Een schot, middendoor, beheerst zacht en over de grond. Alsof de keeper het wist, hoe is het mogelijk. Hij blijft staan, wacht op de bal en schiet hem weg. Jammer Jens, zaterdag gewoon weer een kans 😉

Tegenpartij

Ze voelen dat ze moeten presteren, en gaan voor de winst bij deze penaltyreeks. Strak over de grond, onverwachts links van het midden schiet hij de bal tussen de palen, 3-2.

Enzo

De laatste voetballer van ons team is aan de beurt. Met een halfhoog schot, gecentraliseerd tussen de palen vliegt de bal precies in handen van de keeper. Hoe is het toch mogelijk. Maakt niet uit Enzo, het was evengoed een mooi schot.

Tegenpartij

Bram voelt de druk en focust zich op de bal. Blauw-Wit ziet de dreigende keepershouding van Bram en bezwijkt, het schot beland recht in de voeten van Bram.

Bram

Nu is onze 2e helft-keeper aan de beurt. Gevuld met frustratie wegens het feit dat hij zijn voetbalschoenen niet bij zich had pompt Bram zich op. De bal ligt al op hem te wachten. Zelfverzekerd loopt hij op de bal af en geeft de knikker een snoeiharde trap. De bal vliegt in kanonskogelvaart ietwat rechts van het midden op de keeper en zijn doel af. Onhoudbaar vliegt de bal, bijna met keeper en al, het doel in. Cool man! 3-3

Keeper

De Blauw-Wit gemêleerde keeper is de hekkensluiter. Gaat het hem lukken? De spanning stijgt tot hemelse hoogte. Het staat 3-3, blijft dat zo of niet? Bram voelt geen druk en concentreert zich. Nagelbijtend kijken wij naar de aanloop van deze keeper en hij schiet. Rechts van het midden, nét niet te houden, slaagt hij er in de bal tegen de touwen te schieten. 4-3 is de penalty eindstand.

Jongens, jullie hebben weer een ontzettend leuke wedstrijd gespeeld. Het was een lust voor het oog! En nog gewonnen ook, knap hoor. Van harte gefeliciteerd.

Hartelijke groet van jullie gelegenheidscorrespondent langs de lijn,

Tom Beentjes.

Fotogalerij