Gehavend Vitesse ongelukkig onderuit tegen Spirit’30: 1-3

Vitesse'22
Spirit'30

Trainer Patrick van der Fits was afgelopen week niet te benijden: door blessures en met name een samenloop van diverse schorsingen moest hij alle zielen bij zetten om een representatief elftal de wei in te sturen. Achteraf gezien kon hij best tevreden zijn met zijn opstelling. Er werd geknokt bij het leven en Vitesse had minimaal 1 punt verdiend. Maar helaas werd het duel beslist door een scheidsrechterlijke dwaling waarvan Spirit dankbaar profiteerde.

Door schorsingen moesten o.a. de beide centrale verdedigers van Vitesse vanaf de zijlijn toekijken hoe hun vervangers het er van af zouden brengen. Tom Spil was tot laatste man gebombardeerd en voor hem stond Niels Brasser als voostopper. Het duurde even voordat alles goed stond en eigenlijk had Spirit al binnen 3 minuten moeten profiteren van  de geboden ruimte. Maar helemaal vrij op enkele meters voor de doellijn wist Lennart Bakker de bal toch hoog over het doel te knallen. Daarna wist Vitesse de organisatie toch meer en meer voor elkaar te krijgen waarbij met name A-junior Rick Poel zich wist te onderscheiden door  niemand minder dan Cees Duin uit de wedstrijd te spelen. Maar ook de andere invallers lieten zich gelden waardoor het een echte wedstrijd werd.  Toch was het spel niet al te best, en golfde wat op en neer. De grootste kans op de gelijkmaker kreeg Rick Beentjes maar ook zijn inzet in zeer kansrijke positie ging ook hoog over.

Na rust waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Achteraf werd duidelijk dat het duel min of meer beslist werd door de verder goed leidende scheidsrechter Koene. De in de rust ingevallen Patrick Oud ontving op links de bal in voor iedereen (ook mensen van Spirit) héél duidelijke buitenspelpositie (zeker enkele meters!!), maar de referee was de enige die op zeker 20 meter afstand van de bal én zijn assistent niet zag staan én de situatie volledig verkeerd beoordeelde en daarna ook niet de moed kon opbrengen om zijn ongelijk te erkennen. Sterker nog: toen hij achteraf het vlagsignaal van zijn assistent opmerkte negeerde hij dat op hautaine wijze. En dat is iets wat volgens de regels helemaal niet hoort en dus ook totaal geen respect verdient! Drie minuten later leek het duel al te worden beslist, toen uit een afgeslagen vrije trap van de thuisploeg de bal diep werd gespeeld op Patrick Oud die de te laat reagerende verdediging inclusief keeper Tom Laan aftroefde: 0-2. Maar 20 minuten voor tijd viel alsnog de aansluitingstreffer, toen Rick Beentjes op rechts doorbrak en Jort Kaandorp wist te bereiken. Die schoot weliswaar niet bepaald overtuigend in maar zijn inzet was keeper Michael Maes toch te machtig: 1-2. Daarna was Spirit eerst nog dichtbij de 1-3 maar Menno Peters redde op de doellijn. Vervolgens kreeg Vitesse nog kansen op een vanwege de  getoonde werklust toch wel verdiende gelijkmaker, maar die bleef voor de thuisploeg helaas uit. In de blessuretijd werd het zelfs nog 1-3 toen scheidsrechter Koene nogmaals in de fout ging en wederom als een van de weinigen op de Puikman géén buitenspel constateerde. Meteen daarna floot hij af, en mocht achteraf zelfs van zijn meegenomen pupil vernemen dat hij er toch wel minimaal één keer helemaal naast zat!