Onverwachte nederlaag Vitesse’22

25
Nov
Vitesse'22
0
Zilvermeeuwen
2

In stormachtige omstandigheden moest het inhaalduel tussen Vitesse en Zilvermeeuwen worden afgewerkt. Beide ploegen bivakkeerden een week of 4 geleden in de onderste regionen, maar hadden beide een opmerkelijke opmars in gang gezet. Zodanig zelfs, dat de eventuele winnaar zou zich vast en zeker in de middenmoot zou nestelen, met de kans op aansluiting bij de (sub)top! Vitesse begon sterk aan de wedstrijd en leek voor het succes te gaan, maar in de 2e helft wist Zilvermeeuwen ondanks het windnadeel het duel terecht in hun voordeel te beslissen.

Vooral de eerste 10 minuten domineerde Vitesse de wedstrijd, en leek volop voor de winst te gaan. Maar in die 10e minuut verscheen bij een counter van Zilvermeeuwen plotsklaps de linkerspits vrij voor keeper Hans Veldt. Gelukkig voor Vitesse bleek die grote kans niet aan hem besteed want hij schoot de bal ruimschoots naast het doel. Maar daarna stokte ook de aanvalsdrift van de thuisploeg. Gaandeweg kwam er meer evenwicht in het duel, zij het dat Zilvermeeuwen het windvoordeel niet of nauwelijks wist uit te buiten.

Na rust was het niet Vitesse maar Zilvermeeuwen dat het initiatief pakte. Al na een minuut of 4 spelen eindigde een aanval over links in een schot op doel, maar de inzet kwam via een verdediger voor de voeten van Rick Dijkstra, die vervolgens doeltreffend uithaalde: 0-1. Vitesse probeerde daarna wel met de wind in de rug het initiatief terug te pakken, maar vergat daarbij gebruik te maken van vleugelspelers. Met de lange ballen door het midden kon de dit keer niet erg op dreef zijnde aanval weinig uitrichten, en de Zaanse verdediging wist daar wel raad mee. Toch was Vitesse dichtbij de gelijkmaker toen Robin Bakker op rechts doorbrak en Lennert Beentjes een niet te missen kans midden voor doel bood. Maar met een sublieme reactie wist keeper Paul Leuverman een tegentreffer te voorkomen.

Met een dubbele wissel probeerde trainer Patrick van der Fits 20 minuten voor tijd nieuw elan binnen de lijnen te brengen, maar dat pakte helemaal verkeerd uit. Omdat linksback Tanno van den Berghe naar de linkerspitspositie was gestuurd, was een van de Zaanse spitsen de ontregelde verdediging van Vitesse te snel af en zijn perfecte voorzet werd op sublieme wijze op de pantoffel genomen door de Erkan Guzhan. De goed keepende Hans Veldt was volstrekt kansloos op die magistrale inzet: 0-2. Gesteund door die ruime voorsprong gingen de Zaankanters steeds beter spelen en werd duidelijk dat het voetballend vermogen van de bezoekers groter was dan dat van de thuisploeg. Mede daarom gaf Zilvermeeuwen de verdiende winst niet meer uit handen.

Volgende week zal Vitesse zich in het lastige uitduel tegen OFC moeten revancheren voor deze toch wel onverwachte nederlaag.

Fotogalerij