Rechtvaardig?!

Marken JO17-1

Marken uit. Onze 3e en laatste bekerwedstrijd. Weer op een eiland. Na ons weinig succesvolle Texelse avontuur gingen we nog slechts als toerist naar Marken voor een veredelde oefenwedstrijd tegen de Marker Vissers en Schippers. Marken moest minimaal met 6 doelpunten verschil winnen om de volgende bekerronde te halen. Vitesse was niet van plan daar aan mee te werken. Sterker nog, gewoon lekker voetballen, compact spelen en loeren op de counter. Kijken of er zo meer in het vat zit. In de verdediging werden krijgers Zakrya en Arthur echter node gemist. Vooral hun snelheid. Nu werd het centrum dichtgemetseld met een 5-3-2 opstelling voor onze keeper Leon. Een centraal blok van Rick, Ivano met daarvoor Kai. Op de flanken onze pitbull backs Sahal en Roy. Sepp en Bas trokken als de 6 en 8 naar binnen, Richard op 10. Voorin de snelheid van Tim en Rowan. Op de bank Luuk, Mees en Job. Het scenario kon al na 2 minuten de prullenbak in, want Marken maakte dankbaar gebruik van onze weifelende verdediging en onze eveneens weifelende keeper. Alsof spelers erg laat naar bed waren gegaan. Erger nog. Spelers waren laat naar bed gegaan. Goed, na nog eens twee minuten kon de wedstrijdtactiek weer uit de prullenbak. Een geweldige knal van Tim bracht Vitesse langszij. Het publiek kon er maar kort van genieten. Twee minuten later stond het alweer 2-1 voor Marken, nadat opnieuw de verdediging slaap tekorten toonde. In de 14e minuut een terugspeelbal. Eindelijk gebruikt Leon zijn handen terwijl dat nu juist niet mocht. De vrije trap op enkele meters voor het volle doel gaat tot opluchting rakelings over. Vitesse trekt vaker uit zijn slaperige schulp. Rowan krijgt een paar goede kansen, maar blijft telkens te lang twijfelen, waardoor kansen verloren gaan. Dan na 22 minuten wederom een geweldig schot van Tim: 2-2. Tim wil gelijk een publiekswissel. Helemaal op. Rugpijn door slaapgebrek. Dat geldt niet voor de lichtvoetige Mees. Vers in het veld wordt een mooie aanval door Mees afgerond: 3-2 voorsprong! Uit vreugde wil zijn vader met zijn vlaggetje zwaaien. Hij doet het maar niet. Straks denkt de scheids nog dat het buitenspel is. Tja de scheids. Streng doch rechtvaardig. Dat laatste wordt steeds minder. Na een half uur spelen een geweldig schot van Bas via de vingertoppen van de keeper op de lat. Richard krijgt hier en daar een tikkie. Reageert dat af. De strenge doch rechtvaardige scheids stuurt Richard gedecideerd van het veld. Marken maakt goed gebruik van het overtal en weet nog voor rust de gelijkmaker te scoren: 3-3.

Rust. Door de brede selectie moet er wat heen en weer worden geschoven. Het komt de opstelling en wedstrijd niet ten goede. Zeker niet, als spelers hun positie niet houden. Arme Kai op doel. Marken weet simpelweg binnen 2 minuten uit te lopen naar 5-3. Zal het dan toch nog spannend worden? Er wordt een tijdje niet gescoord. Marken begint meer te zuigen, te zeuren, te frustreren. De rechtvaardige scheids vindt het allemaal prima. Tim niet: “Thuisfluiter!”. Dat moet je nou net niet zeggen tegen een rechtvaardige scheids. Een narcistische scheids vindt dat onrechtvaardig! Vitesse weer met 10 man. Even later krijgt Luuk een duw, valt en slaat de bal weg. Ergens rond de middellijn. De rechtvaardige scheids geeft direct rood. Want spelbederf is onrechtvaardig. Scheids, ken je spelregels! Ondertussen is er ook een Marker speler even aan de kant, dus 9 tegen 10. Goed, Marken maakt gebruik van alle gaten en loopt in het laatste kwartier simpel uit naar 9-3. Ongelooflijk. Zoals Cruiff al zei: “Je gaat het pas zien als je het door hebt”. En Marken had het niet door. De rechtvaardige scheids ook niet. Marken had genoeg gescoord, maar heel Marken dacht kennelijk dat nog een doelpunt nodig was! De rechtvaardige scheids (alias teamleider?!) ging dus niet affluiten. Wat een aanfluiting. Na 9 minuten extra tijd vind ondergetekende het welletjes en houd een uitbal bij zich. De rechtvaardige scheids fluit dan maar af. Enige frustraties op het veld. Er wordt geduwd, getrokken. Een onnodig opstootje bij de spelers op weg naar de kleedkamer. Jammer. Even later hangt Texel ongelovig aan de lijn. Tja, je gelooft het pas als je het hebt gezien. Trump zou het fake news noemen.