Ruimte

Koedijk JO15-6

Afgelopen zaterdag ontving Vitesse zijn poulegenoot uit Koedijk, dat tot nog toe geen wedstrijd had gewonnen en daarmee stijf onderaan stond. Koedijk, de ommnisportvereniging, want waarom zou je alleen maar voetballen, toog vol goede moed naar Castricum. Maar die moed zonk ze binnen 5 minuten via menig maatje 48 in de natte klei. 9 tegen 0 dat Koedijk ons lachend verslaat met handballen, softballen en beach tennissen of alles tegelijk, maar voetballend kwam het tekort. Het werd 9 tegen 0 voor Vitesse waar het net zo goed 21-0 had kunnen worden.

Vooraf gingen de meest grote overwinningen door de kleedkamer. Niemand rekende onder de dubbele cijfers, behalve Jesse die nog waarschuwde voor onderschatting, de schat. 13 testosteronbommetjes overschreeuwden de flegmatieke rechtsback en denderden hongerig het veld op.

En natuurlijk was het snel 1-0, door Job (5e minuut). En natuurlijk liet de 2-0 van Mees de Boer niet lang op zich wachten (4 minuten). Maar het testosterongehalte maakte Vitesse gretig. Zo gretig dat steeds vaker de allersnelste weg naar het doel werd gezocht. Binnendoor meestal, in ieder geval steeds daar waar het druk was met andere omnisporters. Logisch, maar weinig effectief.

Soms moet je even twee stappen terug doen, een balletje breed of terug leggen om je tegenstander uit elkaar te spelen. Om er zo op en over te gaan. Maar dat is moeilijk. Daar heb je geduld voor nodig. En geduld heb je als 13/14 jarige puber alleen als het op huiswerk maken aankomt.

Toch bleef Vitesse scoren.

Stylist Boon werd in de 10e minuut knap aangespeeld door Luuk; 3-0. Leon, haalde in de 20e vernietigend uit: 4-0. Mees van de Berg schoot van heel dichtbij heel hoog over in de 28e, maar maakt het 2 minuten later goed met een knap pasje op Ahmad die op zijn beurt hoog over schoot.

In de tweede helft bleef de wil om te scoren onverminderd even hoog. Het was Job in de 40e die voor de 5-0 tekende. En Luuk die in de 44e de 6-0 binnen tikte.

Even leek Koedijk terug te komen met een paar aanvallen die maar net werden gekeerd. Een opleving voor Koedijk? Nee, Zakrya had even rust gekregen. Toch herpakten Kai, Jesse, Sahal en Leon zich goed achterin. Ook keeper Awesta, altijd blijven lachen, gaf niks weg.

Job schoot hem er nog maar ’s in, in de 55e, waar zijn we zonder Job…

Dan de 58e. Een penalty voor Vitesse. Vantevoren was afgesproken wie die zou nemen. De man die samen met Ahmad nog doelpuntloos was. Zou hij het gaan doen? Niet onderschatten, zong nog in zijn hoofd. Jesse nam een aanloop. Keek rechts en schoot links. Naast. Niet jezelf onderschatten Jesse! De volgende zit erin!

Dan in de 62e. Het was de misser van Jesse die hem geinspireed moet hebben. Want volledig uit het niets (was het een voorzet?, een lob?, een schot?, een omnibal?) schoot Ahmand de 8-0 binnen. Zijn eerste dit seizoen. Bravo!

Job, die natuurlijk altijd de laatste goal moet hebben, maakte er in de 68e minuut nog 9-0 nul van.

Deze week trainen op ruimte mannen. Ruimte zoeken. En vinden. Volgende week ligt er weer een voetbalveld vol ruimte voor jullie klaar. Tegen ADO voor de beker.