Scherpte!?

Bergen JO17-5

Hoe kunnen we deze wedstrijd in een woord samenvatten: Scherpte! Of eigenlijk het gebrek aan scherpte.  Daar ontbrak het bij Vitesse juist aan in de strijd tegen het fanatieke en licht ontvlambare Bergen, mede gevoed door buskruitjes van trainers die vaak olie op het vuur gooiden. Dat was bekend van vorige duels. Vitesse was dus gewaarschuwd. Waar Bergen er dus gelijk vol inging, moest Vitesse nog wakker worden. Job had amper het doelnet op gaten gecontroleerd en zijn handschoenen stevig aangetrokken, of de bal lag al achter hem in het net! Vanaf de aftrap wist Bergen direct hun rappe spits te bedienen, die binnen 30 seconden dus raak schoot. Vitesse, gelijk wakker geschud, ging op jacht naar de gelijkmaker. Het was een kwestie van tijd, zo leek het. Linkerpits Tim was in vorm, maar zijn voorzetten en schoten op doel werden ofwel om zeep geholpen ofwel de keeper stond steeds in de weg. Zo keerde de Berger keeper ook knap de vrije trap van Richard vanaf randje 16. Vanuit corners kopte Roy en Zakrya rakelings over. Vlak voor rust werd een schot van Joey door de keeper maar net tot corner verwerkt en ging het mooie schot van Tim rakelings voorlangs. In een sporadische tegenaanval kon Bergen vlak voor rust met een mooi strak schot tegen de verhouding in de 0-2 noteren.

In de tweede helft moest het dus beter, duels steviger aangaan en elkaar meer coachen. Het resulteerde al snel in de 1-2, waar Tim het laatste zetje gaf. Het spel golfde op en neer. Bergen werd sterker, en ook Vitesse kreeg goede kansen op de gelijkmaker. Dan halverwege de tweede helft een scrimmage in onze 16, een Berger speler valt en de scheids wijst al naar de stip. Na overleg met onze grensrechter wordt de penalty teruggedraaid (“schwalbe”). Emoties lopen hoog op en de scheids kan in het vervolg niets goed meer doen. Berger coaches worden tot de orde geroepen. Een bemoeizuchtige ouder wordt weggeleid. Onnodige taferelen, waar we van te voren al rekening meehielden, gebeuren toch weer. Het licht ontvlambare Bergen staat weer in de fik. In de laatste 10 minuten dringt Vitesse steeds meer aan op de gelijkmaker. Zakrya, altijd voorop in de strijd, speelt zichzelf vrij, maar de Berger keeper brengt redding. In de tegenaanval scoort Bergen met enig geluk de 1-3, doordat de bal van richting verandert en de sterk keepende Roy kansloos het nakijken heeft. Zakrya krijgt vlak voor wederom een grote kans, maar zijn schot beland ditmaal op de lat. Het modale Bergen wint dus na een turbulente strijd. Niet geheel onverdiend, het team toonde meer beleving, bij Vitesse ontbrak de echte scherpte om deze wedstrijd te winnen. Mannen, dat gaan we volgende week beter doen tegen DEM!