Sinterklaas, schoenen en zelfvertrouwen

Vitesse'22
Forester JO17-3

Na de ongelukkige nederlaag tegen Kolping Boys (4-5) en de beschamende vertoning tegen ADO (kansloze 2-9) zou je verwachten dat Vitesse getergd en scherp de wedstrijd tegen koploper Foresters zou beginnen. Natuurlijk, enige improvisatie was nodig door het ontbreken van krijger Zakrya, pitbull Bas en zevenmijlslaarzen Arthur.

De wedstrijd was nog geen minuut oud of de bal lag al achter keeper Roy, die nog aan het wegzwijmelen was bij Nederland-Frankrijk, Sinterklaas of een leuke meid. Volgens Roy geen leuke meid, dus dan zeker Sinterklaas?! Begrijpelijk. Binnen 5 minuten vielen nog twee tegendoelpunten, terwijl de achterhoede zoiets had van: “ik stond erbij en keek ernaar. Zelden zo weinig scherpte en discipline gezien. Maar niemand was de zwarte piet. Geen roetpiet. Je wint als team, je verliest als team. Een aantal spelers was echter gewoon niet scherp. Kwam het doordat Sinterklaas net vaste voet aan wal had gezet?  Sommigen spelers hadden hun voetbalschoen al in gedachten bij de voordeur gezet en speelden op klompen. En op klompen wint niemand. Vitesse raakte spreekwoordelijk van de wal in de Zaanse sloot. Foresters had de strijd al gewonnen, voordat de wedstrijd nog moest beginnen. Voor de gedreven Richard was de wedstrijd helaas ook al voorbij, toen zijn pijnlijke enkel weer opspeelde. Beterschap Richard! Foresters kon nog voor rust eenvoudig uitlopen naar 0-5, waarvan 1 uit een simpel weggeven penalty. En Vitesse? Wat deed Vitesse? Zonder strijd geen overwinning. Rick nam het team mee op sleeptouw. Op karakter. Met strijd. Prima Rick! Het heet niet voor niets wed-strijd! Combinaties met eveneens strijdende Mees en Tim leverde net geen goal op. Jammer, maar wel prettig om te zien dat Vitesse gerust wel kan voetballen!

Na een donderspeech kwam Vitesse beter uit de kleedkamer. Het spel oogde echter fragiel. Te veel spelers met te weinig zelfvertrouwen. Te weinig scherpte. te weinig balgevoel. Dat gold niet voor Tim. Die bulkt van het zelfvertrouwen. Na 5 minuten haalde Tim weer verwoestend uit met zijn gouden linkerbeen. Vitesse ging eindelijk beter spelen. Gesterkt door het doelpunt. Duels werden eindelijk echt aangegaan. Soms nog met wat wapperde handjes. Handjes thuis mannen! Rick’s goede spel werd vlak voor tijd beloond met een fraaie goal. Tussendoor wist Foresters nog eenmaal te scoren. Je mag dus stellen dat de 2e helft werd “gewonnen”. Maar laten we elkaar niet voor de gek houden. Het moet beter en kan beter. Duidelijk! Een goede voorbereiding, training en strakke warming-up, horen daarbij om de nodige scherpte, balgevoel. Voor het nodige zelfvertrouwen. Zoals ons Oranje. Misschien kan Sint wat vertrouwen in jullie schoentjes doen! Dus allemaal die schoen zetten! Gewoon doen!