Systemen

Koedijk JO17-5

Als je vroeger “boven” Alkmaar moest voetballen, dat was het meestal voetballen in prut en bagger. Tegenwoordig liggen er overal kunstgrasvelden, zo ook in Koedijk. Dat was maar goed ook, want anders was het afgelopen zaterdag waterpolo geworden, welk systeem je ook had gespeeld.

Tegen het sterke Koedijk was de afspraak het veld “klein” te houden. Na het debacle tegen DEM werd de verdediging dicht getimmerd. Italiaanse taferelen? Welnee, gewoon het AJAX systeem spelen! Het NAC systeem van vorige week tegen DEM was ons niet goed bevallen. Met dit systeem geef je heel snel doelpuntensnoepjes weg. Dat was het Sint Maarten syteem, nu kwam die andere heilige uit Spanje ergens aan land. Ditmaal werd er geen snoep gestrooid! Dus met Leon Onana op doel, Jesse Veltman, Zakrya de Ligt, Ivano Viergever en Sepp Sinkgraven (later vervangen door Sahal Wober) als  verdedigingswal. Kai Schone als zakkende middenvelder, Richard Ziyech en Rick van de Beek als de twee aanvallende middenvelders, Roy Dolberg als aanvaller in de ruit, Job Kluivert link en Luuk Neres op rechts. Natuurlijk, een nieuw systeem is wennen, maar ik moet zeggen, Vitesse stond gewoon goed te ballen! Het was dan ook jammer dat Koedijk vlak voor rust toch op 1-0 kwam. Geheel onverdiend was het niet, nadat Koedijk al eerder twee keer de lat had getoucheerd. Leon heeft nu eenmaal enorme engelen op de lat en schouder zitten. Daar hoorden je engelen zingen……op een mooie regenboog…..

De tweede helft gaf hetzelfde beeld. Na een klein uurtje kwam Koedijk op 2-0, na eerder de paal te hebben geraakt. Vitesse stroopte de mouwen van het nieuwe shirt verder op (en de mouwen zijn al zo kort) en kwam zowaar tot enkele mooie kansen. Inmiddels waren Leon’s engeltjes gevlogen of door de regen weggespoeld en wist Koedijk in de laatste minuten 3x te scoren. Dat was jammer, want het was ruim een uur een echte wedstrijd. We moeten diep graven wanneer de laatste wedstrijd was dat Vitesse droog, zonder doelpunten stond. Hoewel echt droog was het zaterdag dus niet.

Komende week dan maar het PSV systeem? Als een luizenploeg in blessuretijd winnen? Of het Feyenoord systeem, dat garant staat voor een gelijkspel? Eerst maar eens trainen op een snellere balbehandeling en aan de conditie moet ook nog wat worden gesleuteld. En wie weet spelen we zaterdag wel het PEC Zwolle systeem of anders het AZ systeem dat steeds beter uit de verf komt.