Toch nacompetitie voor Vitesse na 2-1 verlies bij Fortuna Wormerveer

Mei
Fortuna Wormerveer
Vitesse'22

Het bleef tot de laatste minuut spannend of Vitesse uit bij Fortuna de nacompetitie zou weten te ontlopen. Bij verlies zou Vitesse afhankelijk zijn van het resultaat van ZAP thuis tegen West Frisia. De ploeg uit Enkhuizen kon bij winst zelf promotiewedstrijden gaan spelen en verwacht mocht worden dat men daar vol voor zou gaan. Vlak voor tijd wist Vitesse de spanning nog enigszins terug te brengen door een aansluitingstreffer na een 2-0 achterstand. Maar door de (veel) te late opleving bleef de (achteraf noodzakelijke) 2-2 eindstand buiten bereik. En juist in Breezand wist ZAP de opgelopen 1-2 achterstand wél in te lopen en de 2-2 op het scorebord te krijgen tegen West Frisia, dat door 2 rode kaarten het duel met slechts 9 man beëindigde. Dat betekende dat niet Vitesse maar ZAP aan de nacompetitie wist te ontsnappen!

Het was dus er op of er onder in Wormerveer voor Vitesse, dat door het ontbreken van o.a. Shabari Visser en geschorste aanvoerder Jasper Rutgers duidelijk verzwakt moest aantreden. Maar het duel was ook voor Fortuna van groot belang want bij winst zou de 3e periode veroverd worden. Geen wonder dus dat er veel publiek op het duel was afgekomen. Fortuna liet vanaf het beginsignaal blijken dat ze vol voor die periode zouden gaan. En al na 5 minuten kwam de thuisploeg op voorsprong, waarbij men wel de hulp van de scheidsrechter nodig had. Die wuifde het terechte vlagsignaal voor buitenspel weg, waardoor de rechterspits alleen op de keeper mocht afgaan. Zijn boogbal belandde eerst nog op de lat, maar de linkerspits was vervolgens alerter dan de verdedigers van Vitesse, en scoorde alsnog de 1-0. Nog geen 5 minuten later kon de ploeg zelfs op 2-0 komen, maar door een prima reflex van Tom Laan werd dat voorkomen. Pas na ruim een half uur spelen viel een van de weinige oplevingen van Vitesse te noteren. Nadat eerst Fortuna gevaarlijk voor het doel van Tom Laan was verschenen kwam Rik Beentjes na een verre uittrap plotseling vrij de keeper. Maar zijn inzet was veel te slap om hem te verrassen.

Meteen na rust drong Vitesse wat aan, en werd de eerste minuten ook een paar keer gevaarlijk. Maar daarmee was het meteen ook weer gedaan. Omdat ook Fortuna duidelijk minder speelde dan voor de rust, moest het meer van de spanning komen dan van goed voetbal. Toch waren de beste kansen voor de thuisploeg, en het was aan keeper Tom Laan te danken dat die spanning er lang in bleef. Een fout bij het uitverdedigen bleek achteraf funest. Doordat de bal in de voeten van een van de aanvallers werd geschoten kon die meteen vrij op Tom Laan af gaan en die had dit keer geen verweer meer: 2-0. Met nog zo’n 20 minuten te gaan, en met een 1-0 voorsprong voor ZAP leek het een “mission impossible” te worden voor Vitesse. Maar zoals gezegd kwam de spanning toch nog terug. Omdat West Frisia op een 1-2 voorspong bleek te zijn gekomen, leek het alsnog de goede kant op te gaan voor Vitesse. Maar toch zette Vitesse de laatste 10 minuten alles op alles om de achterstand in te lopen. Vooral nadat in de 86e minuut de 2-1 werd gescoord leek dat er nog in te zitten. Maar verder dan enkele hachelijke momenten voor het doel van Fortuna kwam men niet, zodat de 2-2 uitbleef. Gezien het wedstrijdverloop een terechte overwinning voor de ploeg uit Wormerveer, dat zich kan gaan opmaken voor de nacompetitie voor een plaats in de 1e klasse. En omdat ZAP in een hectische slotfase dus wél de gelijkmaker wist te scoren, verliet Vitesse teleurgesteld het veld in de wetenschap dat de ploeg zich nu moet gaan oppeppen om via de nacompetitie het 2e-klasserschap te behouden.

Op de site van onze supportersvereniging Blauw-Zwart staat de indeling van de wedstrijden voor de na-competitie.