Vitesse fiere koploper na 2-4 winst op Beemster

18
Sep
SV Beemster
2
Vitesse'22
4

Eind januari van dit jaar stonden beide ploegen voor het eerst tegenover elkaar in Middenbeemster. Vitesse als koploper tegen het laag geklasseerde Beemster. Aanvankelijk leek Vitesse toen simpel te gaan winnen maar achteraf mocht het de handen dicht knijpen dat in de slotminuten op gelukkige wijze de 3-3 nog op het scorebord kwam te staan. Ook dit keer werd er 6 keer gescoord maar nu gingen de 3 punten verdiend naar Vitesse.

Vitesse begon redelijk overtuigend aan het duel. Vooral de opbouw vanuit de verdediging werd goed verzorgd maar omdat de beide vleugelspitsen niet bepaald hun dag hadden leidde dat tot weinig meer dan een hard schot van spits Nick van de Ven dat net naast ging. Na een kwartier spelen was het echter wel raak toen de spits van Vitesse heel alert reageerde op geklungel na een uittrap van de Beemster keeper. Een van de centrale verdedigers wilde de bal op hem terug spelen maar raakte die niet of nauwelijks. En van dat eerste cadeautje werd dus dankbaar geprofiteerd: 0-1. Geen 2 minuten later was het opnieuw chaos in het doelgebied van de keeper van Beemster. Op een allesbehalve onhoudbare inzet van Jort Kaandorp werd simpelweg door geen van de verdedigers gereageerd zodat de bal zachtjes over de doellijn kon rollen: 0-2. Volgens de weinige aanwezige thuissupporters konden beide treffers toegeschreven worden aan kermis in De Rijp waar veel spelers zaterdagnacht zouden zijn geweest. Maar net als het duel begin dit jaar kwam Beemster toch geleidelijk beter in de wedstrijd.

Nadat al enkele ballen rakelings voorlangs waren gegaan was het in de 36e minuut wel raak. Een vrije trap van rechts werd door de lange en fysiek sterke spits van de thuisploeg feilloos in de kruising gekopt: 1-2. De meegereisde supporters vreesden al voor een herhaling van het eerdere duel toen Beemster ook na de 35 minuten spelen maar 6 minuten nog had om 3x te scoren! Dit keer bleef de schade voor rust beperkt tot 2 tegendoelpunten en daarvoor was ook de hulp nodig van de scheidsrechter. Die zag als een van de weinigen bij een lijf aan lijf duel tussen de spits van Beemster en Jasper Rutgers een overtreding die hij kennelijk voldoende vond voor een strafschop. Ook dat cadeautje werd onberispelijk benut: 2-2. Dat werd ook de ruststand.

De eerste 10 minuten na rust zette Beemster aan en moest Vitesse terug. Maar daarna nam Vitesse het heft geleidelijk aan weer in handen. Kort nadat eerst Rik Beentjes was gewisseld voor Mats Laan wilde trainer Everard Luijckx ook spits Nick van de Ven wisselen. Dit omdat hij ondanks geel op zak bleef mekkeren tegen de scheidsrechter en daarvoor al een laatste waarschuwing had gekregen. Terwijl zijn vervanger Tom Spil al in het veld stond en hij op zijlijn bij de dug-out van Vitesse nog “bedankt scheids” riep, werd zijn toon kennelijk dermate sarcastisch bevonden dat hij alsnog zijn 2e gele kaart en dus rood kreeg. Prostesten van de complete Vitessebank haalden niets uit dus mocht Tom Spil weer op de bank plaatsnemen en moest Vitesse verder met 10 man.

Maar dat onrecht zorgde ook meteen voor extra energie bij de ploeg! Mede daardoor kwam Vitesse in de 70e minuut op een verdiende voorsprong toen de gehele verdediging van de thuisploeg te kijk werd gezet door een prima combinatie over links van Robin Bakker en Jort Kaandorp waardoor diezelfde Jort Kaandorp vrijgespeeld werd voor het Beemster doel. Die had de hoek voor het uitzoeken en benutte die kans ook koelbloedig. Beemster probeerde nog wel de bakens te verzetten maar het geloof in een gelijkmaker leek met de minuut minder te worden. Toch was kort voor tijd nog wel een katachtige reactie van keeper Tom Laan nodig om die gelijkmaker te voorkomen waarbij ook een van de verdedigers nodig was om de bal voor de voeten van een van de aanvallers weg te rammen. Met een flitsende counter in de laatste minuut van de blessuretijd werd het duel tenslotte beslist. De trekker dit keer werd overgehaald door linksback Kevin Klaver die met zijn mindere rechterbeen de keeper van Beemster voor de 4e keer kansloos liet.

Door deze 2-4 zege en het gelijke spel van HSV zijn beide ploegen nu samen koploper. Het onderlinge duel komend weekend wordt dus een heuse topper waarbij één van beide alleen aan kop kan gaan komen. Dat belooft dus spektakel te gaan worden op de Puikman!

 

Fotogalerij