Vitesse in serieuze degradatienood na verlies tegen Kolping Boys: 1-2

Mei
Vitesse'22
Kolping Boys

Het was alweer zo’n 12 jaar geleden dat Vitesse op de Puikman verloor van Kolping Boys. Maar dat gebeurde toen in de reguliere competitie. Dit weekend stonden de ploegen tegenover elkaar in de beslissende ronde van de nacompetitie. En dit keer leek de ploeg uit Oudorp er zelfs met een 0-2 zege vandoor te gaan. Een penalty in de slotseconden van het tegenvallende duel zorgde er voor dat de hoop in alles met een Vitesse-hart toch weer wat levendig werd.

Door vakanties en vooral schorsingen leek Vitesse deze middag meer op een veredeld 2e team. Maar ook dat hoort erbij. Toch was het Vitesse dat in de beginfase op zoek ging naar een snelle openingstreffer. Al in de 2e minuut ging een afstandsschot van Jasper Rutgers rakelings over. En vanaf rechts was Rik Beentjes enkele malen zijn directe tegenstander te snel af, maar zijn voorzetten misten de juiste lengte. Daarna leek de thuisploeg haar kruit te hebben verschoten en zakte het spelpeil naar een bedenkelijk niveau. Vooral door fysieke kracht wisten de voorwaartsen van Kolping het de verdediging met invallerkeeper Hans Veldt van het 3e flink lastig te maken, maar echte grote kansen vielen er voor rust niet of nauwelijks te noteren.

Na rust pakte Vitesse duidelijk het initiatief en moest Kolping terug. Het wachten was eigenlijk op de openingstreffer, maar omdat de nauwkeurigheid in de eindfase van de aanvallen meestal ontbrak, kwam de keeper van de bezoekers nauwelijks in de problemen. Met minder dan 10 minuten op de klok was het plotseling Kolping dat uit het niets op voorsprong kwam. Ze profiteerden van onachtzaamheid bij Vitesse waardoor een van de spitsen zomaar vrij voor de keeper kon komen, en die kans werd dankbaar benut: 0-1. Vitesse ging daarna nog meer op zoek naar een gelijkmaker, maar kreeg in de 94e minuut een nieuwe dreun te incasseren toen Kolping de voorsprong vergrootte tot 0-2. Direct daarna werd met de moed der wanhoop de bal hoog in het strafschopgebied gepompt waarna een van de verdedigers bij dat luchtduel hands maakte. De toegekende penalty werd door aanvoerder Jasper Rutgers koelbloedig benut waardoor Vitesse toch nog hoop kan houden op een goede afloop volgende week in Oudorp.