Vitesse knokt zich in linker rijtje door winst op Westfriezen: 2-0

Maa
Vitesse'22
Westfriezen

Het was een cruciaal duel op de Puikman. Vitesse kreeg bezoek van Westfriezen dat de competitie sterk was gestart 12 punten uit de eerste 4 duels. Maar daarna kwam de klad er in bij de mensen uit Zwaag. Met één wedstrijd meer en één punt meer dan Vitesse, en met de wetenschap dat het dringen is in het rechter rijtje was het voor beide ploegen heel belangrijk om 3 punten te pakken.  Mede daarom kwam de bevrijdende treffer in de 89ste minuut als een bevrijding voor Vitesse. En die 3 punten bezorgden de ploeg van trainer Patrick van der Fits voor de eerste keer dit seizoen een plaats in het linker rijtje. A.s. donderdag staat het afgelaste thuisduel tegen KFC op het programma en dat biedt Vitesse de kans om die positie in dat linker rijtje te verstevigen.

Vitesse startte sterk en al na 6 minuten had de thuisploeg op rozen kunnen komen, toen Jort Kaandorp zich vrij speelde maar zijn inzet werd gekeerd door de prima spelende keeper van Westfriezen. Daarna zakte het spelpeil mede door veel slechte passes, waardoor Westfriezen zich ook in de wedstrijd wist te knokken. De bezoekers waren zelfs wat gevaarlijker dan Vitesse, maar keeper Tom Laan  wist met enkele goede safes onheil te voorkomen. De rust brak daardoor aan met 0-0.

Direct na rust moest de goed spelende Sil Haringa met een wond aan zijn kin het veld verlaten. Hij werd vervangen door good-old Robbie Touber, die direct liet zien dat hij altijd voorop  gaat in de strijd. Zijn eerste actie was echter iets te enthousiast en dat leverde hem binnen enkele minuten een gele kaart op. Daarna was het Westfriezen dat het initiatief naar zich toe trok. Maar in de 63 minuut werd Robin Bakker met een lange bal de diepte ingestuurd. Hij was zijn directe tegenstander te snel af, leek alleen op de keeper af te gaan, maar werd vervolgens onderuit gehaald. Dat leverde een rode kaart op zodat Westfriezen met 10 man verder moest.

Met de numerieke meerderheid wist Vitesse aanvankelijk nauwelijks raad. Maar rond de 70e minuut was het dan toch raak. Een lange bal vanuit de achterhoede op Lennert Beentjes  bracht hem met een ouderwetse actie alleen voor de keeper en de afronding was even doeltreffend als vroeger: 1-0. Die achterstand bracht Westfriezen evenwel geenszins van de wijs. Ook met een man minder bleef de ploeg zoeken naar de gelijkmaker en kreeg zelfs enkele kleine mogelijkheden. Maar vlak voor tijd maakte Vitesse aan alle onzekerheid een einde toen een aanval uit het boekje werd afgesloten met een bal op de pantoffel van Rutger Balm die onhoudbaar achter de keeper insloeg: 2-0. En daarmee werd de broodnodige winst van Vitesse een feit.