Vitesse naar 2e plaats na zege bij Volendam: 1-2

19
Maa
rkav Volendam
1
Vitesse'22
2

Vitesse deed prima zaken dit weekend! Zelf nam het na een wel heel matige partij voetbal de 3 punten op gelukkige wijze mee uit Volendam. En omdat nummer 2 SVW met 4-0 onderuit ging bij DTS nam Vitesse de 2e plek over van de ploeg van oud-trainer Patrick van der Fits. En passant heeft Vitesse ook de leiding genomen in de 3e periode en op voorhand had lang niet iedereen dat voor mogelijk gehouden. Maar de komende weken krijgt Vitesse het zwaar om deze posities te verdedigen want achtereenvolgens krijgt het de beide achtervolgers DTS en SVW op bezoek. Het gaat er dus echt om spannen op de Puikman!

Aan de Dijk in Volendam was het lastig voetballen met de stormachtige wind dwars over het veld. Vitesse startte overdonderend. Binnen 10 minuten wist de ploeg 2 prima doelpunten te scoren. Eerst was het Nick van der Ven die al dan niet in buitenspelpositie de bal in de diepte kreeg aangespeeld van Mats van der Laan, maar door mocht gaan. En vrij voor de keeper faalde hij niet: 0-1. En 3 minuten later werd het zelfs 0-2 toen een perfecte voorzet van Tanno van den Berghe door spits Jort Kaandorp prachtig werd binnengekopt. De thuisploeg, die hun spits miste omdat het koopzondag was in Volendam, leek aangeslagen en bakte er de eerste helft niet veel van. Maar dat gold ook voor Vitesse na die 0-2, want behoudens een goede aanval over links via Rik Beentjes viel er niet zoveel meer te genieten voor de meegereisde supporters. Het belangrijkste wapenfeit voor de wijdbroeken was een goede vrije trap net buiten het strafschopgebied maar  die belandde via de buitenkant van de paal net naast het doel.

In de rust zal de trainer van Volendam ongetwijfeld wel tekeer zijn gegaan, want na rust stond er een veel agressievere ploeg in het veld. Vrijwel alle duels werden door hen gewonnen en omdat Vitesse de bal niet of nauwelijks in de ploeg kon houden, stond het vrijwel continu onder druk. Het was wachten op een doelpunt en dat kwam er ook al duurde dat toch nog tot de 76e minuut. Eén van de middenvelders mocht vanaf links op kinderlijk eenvoudige wijze 4 verdedigers passeren en zijn voorzet werd door de vrijstaande linkerspits binnen geknald: 1-2. Merkwaardig genoeg leek die aansluitingstreffer nauwelijks inspiratie op te leveren voor Volendam want van een verwacht slotoffensief was weinig te merken. Bij een sporadische counter kreeg Vitesse zelfs de kans om het duel in het slot te gooien toen twee aanvallers nog maar één verdediger voor zich hadden. Maar ook die grote mogelijkheid werd knullig verspeeld, dus bleef de spanning er tot het einde in zitten. En in de slotminuut was het uiteindelijk invaller Rutger Balm die de 3punten veilig stelde door een bal van de doellijn te koppen nadat keeper Tom Laan al geslagen was.

Fotogalerij