Vitesse op titelkoers na 1-3 zege bij ZAP

27
Okt
ZAP
1
Vitesse'22
3

Zo’n 5 jaar geleden wist Vitesse op doelsaldo de eerste periode te veroveren na een thuisoverwinning tegen Kolping Boys. Komend weekend krijgt de ploeg van Patrick van der Fits een nieuwe kans. Want door een prima 1-3 zege uit bij ZAP in Breezand kan Vitesse de 1e periode gaan opeisen. Er moet sowieso thuis gewonnen worden van SVW. Daarnaast is men wel afhankelijk van het resultaat van Hellas Sport. De Zaankanters hebben evenveel punten als Vitesse , maar hebben een lastige uitwedstrijd tegen VSV op het programma staan. Wel heeft Hellas een iets beter doelsaldo. Het gaat om slechts één doelpunt verschil. Kortom, het belooft een spannende weekend te worden voor Vitesse’22!

Door de sterke wind die van vrijwel van doel tot doel stond, was het lastig spelen voor beide ploegen. Vitesse startte met de wind in de rug, maar desalniettemin had ZAP de eerste 10 minuten een duidelijk veldoverwicht. Vitesse had het met name moeilijk met de hoge ballen die voor de pot werden gegooid en die voor veel gevaar zorgden. Maar verder dan enkele hachelijke situaties voor het doel van Tom Laan kwam ZAP niet. Vitesse daarentegen was dichter bij het eerste doelpunt. Eerst belandde een kopbal van Lennert Beentjes buiten bereik van de keeper op de lat, en niet veel later eindigde een prima combinatie door het midden met een schot op de paal van Jort Kaandorp. Maar na een klein half uur spelen was het dan toch Vitesse dat de leiding nam.

Nadat eerst Shabari Visser alleen voor de keeper verscheen maar van achteren werd aangetikt, dacht menigeen aan een penalty. De scheidsrechter wuifde dit echter weg. Nog geen minuut later was het uit de daaropvolgende corner alsnog raak. Een prima voorzet van rechts werd net gemist door Jort Kaandorp, maar de achter hem staande Lennert Beentjes kon daardoor de bal op z’n pantoffel nemen en de keeper geen had daartegen geen enkel verweer: 0-1. Daarna liet Vitesse zich wat verder terugzakken en bood daardoor ZAP de mogelijkheid om tegen wind in opnieuw een veldoverwicht te creëren. Dat leidde tot enkele mogelijkheden maar ook de uitvallen van Vitesse waren niet van gevaar ontbloot. Met al die kansen over en weer was het uiteindelijk toch wel verrassend dat de rust inging met slechts die 0-1 stand op het scorebord.

Na rust nam ZAP direct het initiatief en zette mede door  het windvoordeel Vitesse met de rug tegen de muur. Na zo’n 10 minuten verscheen de snelle linkerspits van ZAP plotsklaps alleen voor Tom Laan, maar kennelijk schrok hij zelf van die buitenkans en schoot de bal naast. Niet veel later moest Tom Laan een bal uit het doel ranselen om de gelijkmaker te voorkomen. Halverwege de 2e helft moest de geblesseerd geraakte Robin Bakker zich laten vervangen door Tom Spil waardoor Desmond de Waard een wat meer aanvallende rol vanaf links kreeg.

Langzamerhand begon Vitesse zich aan de greep van ZAP te ontworstelen en wat meer greep te krijgen op het duel. De bepaald niet sterke achterhoede van ZAP kon daardoor weer wat meer op de proef worden gesteld. Bij een corner van rechts kwam de bal bij de 2e paal op het hoofd van Lennert Beentjes en zijn inzet kon onvoldoende gekeerd worden door de keeper. Die liet de bal los en die belandde vervolgens net achter de doellijn op de grond. Omdat de scheidsrechter naast dezelfde paal stond wees hij direct naar het midden: 0-2. Dat was de doodsteek voor ZAP, want de ploeg geloofde er niet meer in. Vitesse kreeg daarna diverse grote mogelijkheden om de score verder uit te bouwen en uit één daarvan wist Desmond de Waard te scoren nadat hij vrij op de keeper kon afgaan: 0-3.  Ver in de blessuretijd leidde onachtzaamheid in de verdediging van Vitesse  nog tot een tegenstreffer, maar dat werd ook gelijk het laatste wapenfeit van ZAP. Door de 1-3 zege blijft Vitesse dus samen met Hellas Sport koploper in de 2e klasse A en beide ploegen gaan komend weekend uitmaken wie de 1e periode in de wacht gaat slepen.

Fotogalerij