Vitesse opnieuw winnaar in spectaculaire derby bij Limmen: 0-2

27
Sep
Limmen
0
Vitesse'22
2

Alle ingrediënten waren aanwezig voor een spannende derby tussen de buren Limmen en Vitesse.  Beide ploegen waren nog ongeslagen, wisten in 3 duels al tenminste 10 keer te scoren en bovendien waren de weersomstandigheden op sportcomplex ‘Dampegheest’ zo goed als optimaal. En spannend werd het en dat bleef het ook tot de slotfase. Zoals het bij een heuse derby min of meer wel gebruikelijk is, viel het spelpeil weliswaar wat tegen, maar de spanning vergoedde veel, zo niet alles.  En uiteindelijk nam Vitesse als enigszins fortuinlijke winnaar opnieuw de punten mee naar Castricum.

Limmen begon fel aan het duel. De laatste thuiszege tegen Vitesse dateerde alweer van het voorjaar 1989, dus moest het dit keer maar weer eens gaan gebeuren. Het eerste kwartier was ook duidelijk voor de thuisploeg van coach Eef Luijckx. Maar het geluk in de afwerking ontbrak om dat om te zetten in een op dat moment verdiende voorsprong. Dat was vooral het geval toen de bal in een rebound snoeihard via de binnenkant van de paal voor het doel langs vloog. Maar daarna nam Vitesse het initiatief geleidelijk over.

Dat leidde tot diverse goede mogelijkheden, waarbij met name uitblinker Rik Beentjes zijn tegenstander regelmatig zijn hielen liet zien. In de 20e minuut  leidde de dadendrang van Vitesse tot een vrij trap net buiten het penaltygebied. Daaruit wist Mats Laan met een bepaald niet hard ingeschoten bal keeper Randy Scheerman te verschalken: 0-1. Limmen was daardoor enigszins van slag maar omdat Vitesse verzuimde door te drukken, wist de thuisploeg zich terug in de wedstrijd te knokken. Ondanks een flink veldoverwicht in het laatste kwartier bleef de 0-1 stand echter tot de rust op het scorebord staan.

Direct na rust was het meteen weer spannend voor beide doelen. Eerst was Limmen dichtbij de gelijkmaker toen de bal uit een corner rakelings werd over gekopt, en niet veel later had Vitesse een uitgelezen kans om de voorsprong te verdubbelen. Daarna moest het sportieve duel helaas langdurig worden onderbroken na een onfortuinlijke botsing in het strafschopgebied van Vitesse waarbij Emile Veldt van Limmen zwaar gewond raakte. Met een brancard werd hij van het veld gedragen en moest per ambulance naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Na een oponthoud van een klein kwartier werd het duel vervolgd, waarbij in eerste instantie Vitesse de grootste kansen kreeg om de score uit te bouwen. Die kwamen vooral door sterke acties vanaf de rechtervleugel van de welhaast ongrijpbare Rik Beentjes. Maar aan de andere kant liet Limmen zich ook niet bepaald onbetuigd. Zo had keeper Tom Laan tot 2 keer toe de hulp van zijn verdedigers nodig die de bal van de doellijn moesten halen om een gelijkmaker te voorkomen.

Kort voor het einde van de reguliere speeltijd leek de beslissing te vallen toen Robin Bakker bij een snelle counter in het penaltygebied werd aangetikt en de bal op de stip ging. Aanvoerder Jasper Rutgers scoorde daaruit koelbloedig: 0-2. Maar ook daarna bleef Limmen strijden voor een beter resultaat en slechts met kunst en vliegwerk wist keeper Tom Laan zijn ongeslagen status ook dit keer te behouden. Zelfs nadat de wederom sterk spelende Jasper Rutgers na een wat ongelukkige handeling met een rode kaart van het veld was gestuurd. Zodoende ging Vitesse er ook deze met de winst ervan door, waar een gelijkspel de verhoudingen toch wel wat beter zou hebben weergegeven.

Fotogalerij