Vitesse overtuigend naar 1e uitzege bij United-DAVO: 1-3

09
Nov
United SV/DAVO
1
Vitesse'22
3

Dit weekend ging Vitesse op bezoek bij United-DAVO, een ploeg uit Haarlem-Zuid. Nog nooit streden beide teams tegen elkaar. Ondanks een bescheiden accommodatie heeft United zich in 2012, toen de club het 20-jarig bestaan vierde, opgewerkt naar de 2e klasse B van de KNVB. Daarin eindigde de ploeg telkens netjes in de middenmoot, en op die plaats bevind United zich ook tot nu toe in 2A.

Het is een ploeg met enkele snelle en handige spelers, maar dit keer moesten zij thuis ervaren dat een op toerend komend en sterk spelend Vitesse duidelijk een maatje te groot was. Dat leidde helaas tot wat irritatie en onhebbelijkheden buiten het gezichtsveld van de niet zo sterk acterende scheidsrechter. Maar het belangrijkste voor Vitesse was dat na 4 uitnederlagen op rij voor het eerst op overtuigende wijze de 3 punten mee gingen naar Castricum!

Evenals vorige week tegen West-Frisia sloeg Vitesse direct in de beginfase toe. Een zwakke uittrap van de keeper belandde voor de voeten van Kevin Klaver en met een schitterende boogbal liet hij diezelfde keeper volstrekt kansloos: 0-1. Daarna nam United het heft in handen en verscheen een van de aanvallers al snel alleen voor keeper Tom Laan. Deze liet zich niet verrassen en keerde de inzet met verve. Na zo’n kwartier spelen ging het toch mis. Uit een corner van rechts viel de bal voor de voeten van een United-speler die de bal simpel kon inschieten: 1-1.

Geleidelijk aan konden de beide spitsen Luuk ten Broek en Rik Beentjes meer worden bereikt en daarbij bleek direct dat de verdediging van United het zwakke punt was. Na zo’n klein half uur spelen klopte Rik Beentjes zijn directe tegenstander op snelheid en legde de bal perfect terug op de aandienende Jort Kaandorp, die beheerst scoorde: 1-2. En enkele minuten voor rust werd een voorzet van Tom Spil door een van de verdedigers panklaar neergelegd voor Luuk ten Broek, die vanaf rand strafschopgebied snoeihard kon uithalen: 1-3. Dat werd ook de ruststand.

Ook de 2e helft startte Vitesse overtuigend. Binnen enkele minuten had Vitesse al een penalty moeten krijgen toen een van de aanvallers door 2 verdedigers tegelijk getorpedeerd werd in het strafschopgebied. Wellicht dacht de scheidsrechter de voordeelregel te moeten toepassen, maar daar was nauwelijks sprake van en dus had de bal op de stip gemoeten. Ook het kwartier daarna was Vitesse op alle fronten de betere partij, won op karakter heel veel duels en creëerde zelf ook voldoende mogelijkheden. Omdat de verdiende 4e treffer maar niet wilde vallen bleef de thuisploeg met counters loeren op de aansluitingstreffer. Enkele malen kwamen ze dichtbij, maar door prima reddingen van Tom Laan bleef de marge van 2 doelpunten in tact. Vitesse daarentegen kreeg voorin steeds meer ruimte en het wachten was eigenlijk op de genadestoot. Maar omdat door de grote inzet de krachten langzaam weg ebden, werd de zorgvuldigheid ook minder waardoor de meeste aanvallen op het laatste moment konden worden afgeslagen. De spanning bleef er dus in zitten tot het einde van het duel, maar direct na het laatste fluitsignaal werd de 1-3 winst én daarmee de prima teamprestatie op uitbundige wijze gevierd. De winst betekende tevens dat Vitesse 2 plaatsen klom op de ranglijst en de laatste plaats overdeed aan Fortuna Wormerveer.

Fotogalerij