Vitesse slaat in laatste kwartier genadeloos toe en wint bij ZAP met 1-4

25
Jan
ZAP
1
Vitesse'22
4

Voor het 1e duel na de winterstop ging Vitesse op bezoek bij ZAP. De ploeg uit Breezand was de competitie sterk begonnen met 9 punten uit 3 duels, waaronder een 1-4 zege bij Vitesse op de Puikman. Maar daarna ging het bergafwaarts, terwijl Vitesse daarentegen na een heel matig begin juist aan een opmars bezig was. Gevolg daarvan was dat beide ploegen de 10e en 11e plaats deelden met ieder 15 punten. Lange tijd zag het er naar uit dat ook zo zou blijven, maar na een foutje van de ingevallen doelman van ZAP ging het mis voor de thuisploeg en zegevierde Vitesse uiteindelijk met dezelfde cijfers als waarmee thuis van ZAP werd verloren.

Door allerlei oorzaken moest trainer Patrick van der Fits, wiens contract eerder deze week voor een jaar werd verlengd, de nodige kunstgrepen toepassen om een representatief elftal de wei in te sturen. Zo startte Rick Beentjes in de spits en mocht Moustapha Lahit zijn debuut maken als linkerspits. Al in de eerste minuten waren er voor beide doelen kansen te noteren, waaronder een pegel van Jasper Rutgers die door een prima reflex van de sterke keeper Wencho Farrell tot corner werd verwerkt. Daarna werd Vitesse langzamerhand de bovenliggende partij in de 1e helft. In de 35e minuut volgde dan ook de terechte voorsprong toen Menno Peters zich op wilskracht een weg door de verdediging baande en doeltreffend uithaalde: 0-1. Vitesse bleef ook daarna aandringen, maar moest vlak voor rust de gelijkmaker toestaan toen de gevaarlijke rechterspits van ZAP bij een wel heel snel uitgevoerde counter optimaal profiteerde van de hem geboden vrijheid. Dat bracht hem vrij voor keeper Tom Laan die geen verweer had tegen zijn inzet: 1-1.

Na rust was een ander spelbeeld te zien, waarbij ZAP de lakens ging uitdelen. Toch was de grootste kans na rust voor Vitesse, toen Luuk ten Broek voor open doel een voorzet van rechts van Tom Spil miste. Niet veel later speelde hij bijna een fatale rol aan de andere kant toen hij de bal veel te zacht teruglegde op de keeper. Dat bracht de spits van ZAP alleen voor Tom Laan, maar zijn harde inzet ging via de buitenkant van de kruising naast. In de 75e minuut ging het bij ZAP echter mis. Omdat keeper Wencho Farrell door een liesblessure niet verder kon was hij al in de rust vervangen door een keeper uit de A-junioren. Na een eerdere goede redding van hem ging hij in de fout toen hij de bal voor een uittrap te ver voor zich uitschoot. Rick Beentjes was er als de kippen bij, omspeelde de keeper en vanaf de achterlijn stelde hij Tom Spil in staat om de bal binnen te schieten: 1-2. Daarmee was het ook meteen gedaan voor ZAP en kreeg Vitesse voorin ineens weer alle ruimte. Als eerste profiteerde nog geen 4 minuten later Luuk te Broek die de verdediging te snel af was en beheerst scoorde. En vlak voor tijd brak Rick Beentjes op links door en zijn voorzet werd door een verdediger, met invaller Nick van de Ven in zijn nek, pardoes in eigen doel geschoten: 1-4. Al met al een kostbare zege voor Vitesse, al was de eindstand wel enigszins geflatteerd.

Fotogalerij