West Frisia – Vitesse’22

22
Maa
West Frisia
4
Vitesse'22
0

Rol scheidsrechter doorslaggevend bij West Frisia-Vitesse: 4-0

Van tevoren stond al vast dat Vitesse een moeilijke middag zou krijgen in Enkhuizen tegen het plaatselijke West Frisia. Al op de Puikman was duidelijk geworden dat de nieuwkomer in de 2e klasse beschikt over een fysiek sterke ploeg met ook veel kwaliteit. Een kwartier lang was het duel redelijk in evenwicht, maar in de 16e minuut kwam de thuisploeg in een zetel terecht toen verdediger Joris van het Wout met rood van het veld werd gestuurd en ook nog een penalty werd toegekend. Dat buitenkansje werd koelbloedig benut, waarna het ongelijke duel op simpele wijze werd uitgespeeld door West Frisia.

 

Alhoewel de eerste grote kans al binnen enkele minuten voor West Frisia was, bleef Vitesse verdedigend dus redelijk overeind in het eerste kwartier. Maar na een afgeslagen aanval van Vitesse ging het mis! Er volgde direct een lange splijtende dieptepass op de spits, die ontsnapt was aan de dekking en alleen op keeper Tom Laan leek te kunnen afgaan. Met een uiterste sliding van achteren buiten het strafschopgebied wist Joris van het Wout echter de bal nog net voor zijn voeten weg te tikken. Alhoewel de scheidsrechter op dat moment minimaal 30 meter van het voorval verwijderd was en de lijnen van het strafschopgebied zelfs van dichtbij al niet te zien waren, oordeelde hij even hard als onverbiddelijk: een rode kaart en een penalty. Ook voorafgaand vlagsignaal voor buitenspel werd niet door hem gehonoreerd. De discutabele penalty werd feilloos binnen geschoten, en dat zorgde voor een extra dreun voor Vitesse. Geen 5 minuten later viel eigenlijk de beslissing al toen West Frisia na een aanval over rechts de 2-0 liet aantekenen. Met een wanhoopsdaad probeerde trainer Patrick van der Fits het noodlot af te wenden door Luuk ten Broek te wisselen voor de snelle en soms onberekenbare Robin Bakker. Maar mede door de numerieke minderheid kon Vitesse aanvallend weinig potten breken.

 

Na rust was het zaak om een 3e treffer te voorkomen. Alhoewel de thuisploeg daar wel enkele goede mogelijkheden voor kreeg, bleef die vooralsnog uit. De hoop op een verrassing bleef daardoor nog enige tijd levend, temeer daar Vitesse na rust wat beter ging spelen en bij enkele uitvallen zelfs gevaarlijk voor het doel van de tegenstander verscheen. Maar omdat die voor de moraal belangrijke aansluitingstreffer uit bleef, vervloog die hoop naarmate het duel vorderde. Toen die 3e treffer alsnog viel was de wedstrijd echt gespeeld, waarna uiteindelijk ook nog een 4e treffer volgde.

 

Fotogalerij