Winnen als team!

Uitgeest JO17-3

Je wint als team. Je verliest als team. Tegen Uitgeest wonnen we als team onze eerste competitie wedstrijd. Ik zag een team op het veld staan. Niemand verzaakte. Arthur was weer speelgerechtigd en gelijmd. Net als Luuk, die ook gebroken terug kwam van een schoolreisje naar Polen. Arthur weet nu alles van de spelregels. Altijd handig. Daarnaast speelde hij een verdienstelijke wedstrijd. Met zijn indrukwekkende zevenmijlspassen komt geen aanvaller voorbij hem. En anders hebben we nog Zakrya. Onze onvermoeibare krijger. De Afghaanse windhond van de verdediging. De achterste man, die eigenlijk geen directe tegenstander moet hebben, maar contstant alle gaten dicht moet lopen. Nee rennen. Wat een snelheid! Natuurlijk moeten we nog meer vlieguren maken. Om theorie en praktijk nader tot elkaar te laten komen. Inzakken, knijpen, storen, compact, breed maken, aansluiten……Allemaal voetbaltermen uit de theorie. In de praktijk zag het er al een stuk beter uit dan op Texel. Dit keer geen eiland, geen veerboot. Gewoon lekker voetballen op onze eigen mooie Puikman. Op echt gras. Het weer was ook puik. Het voltallige publiek zag de beste wedstrijd van onze mannen in dit nog prille seizoen. Uitgeest. Vorig jaar nog te sterk (1-5) werd snel op de knieeen gebracht. Nieuwe aankoop Tim schoot al na 1 minuut met een snoeiharde knal Vitesse naar de uiteindelijke winst. Binnen een kwartier nog meer puike kansen, zoals een hard schot van die andere aankoop, Rowan. Zijn schot ging rakelings over. Na 22 minuten was het wel raak. Tim 2-0. Wie anders. Uitgeest trok meer uit zijn schulp en kon door de zeegaten op het middenveld de verdediging onder druk zetten. We zijn dan een half uur onderweg. Overtreding van Kai binnen de 16. Penalty tegen. Bah, maar terecht. Handjes thuis houden. De frustratie is van het gezicht van Kai af te lezen. Opzichtig worden zijn voetbalschoenen binnen de 16 aangestrikt. Niet nodig, want we hebben immers Rick op doel. Rick stopt gewoon die penalty. Schiet vervolgens direct naar voren. Uit de razendsnelle counter scoort Richard beheerst. Iedereen in extase achterlatend! Van bijna 2-1 staat het 3-0! Dat is prettig. Net zo prettig als die nazomer zon. Deze voorsprong geven we niet meer uit handen! Vitesse speelt steeds beter. Doelpunten zijn de beste heelmeesters! Bijna wordt het nog voor rust 4-0, maar Kai mist de bal op een haar na uit een vrije trap van Tim. Toch, helemaal gerust niet de rust in. Altijd scherp en mentaal sterk blijven.

Tactische wijzigingen, limonade en koffie in de rust. Bananen zijn niet nodig. We gaan over op ons vertrouwelijke systeem 4-4-2 spelen, met Luuk en Rowan op de flanken en een steviger middenveld. Ivano gaat als keeper voor de nul. Lukt 6 minuten. Uitgeest scoort niet onverdiend. Vitesse herpakt zich. Daarna houdt Ivano keurig de “1”. Maar dan. Eerst schiet Rick nog op de lat. Maar dan, dan ons eigen Tagliafico moment! Mees speelt zich knap vrij en wil een voorzet geven, of was het een gerichte doelpoging? De bal vliegt in de verre hoek: 4-1. Dat heerlijke doelpunt kwam op het juiste moment! En ja. Het was een voorzet. Maakt allemaal niets uit Mees. Het was genieten in en langs het veld. Deze marge kon Uitgeest mentaal niet meer aan, hoewel ze dapper bleven aanvallen. Het werd nog mooier voor Vitesse na een klein uur spelen. Een mooie pass van Richard door het midden werd door Luuk knap afgerond: 5-1. Complimenten mannen. Als team met strijd gewonnen! Dat geeft vertrouwen voor de volgende wedstrijd. Jawel. Tegen onze vrienden uit Castricum!